Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regioner drar ned tiden mellan vaccinationer

Publicerad: 29 juli 2021, 06:21
Uppdaterad: 29 juli 2021, 12:37

I flera regioner är det nu möjligt att boka in den andra vaccindosen bara fyra veckor efter den första.

Flera regioner gör det nu möjligt för dem som fått första dosen vaccin mot covid-19 att ta den andra redan efter fyra veckor. Det ska få fart på bokningarna.

Ämnen i artikeln:

VaccinationerCovid-19Regioner

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Vaccintillgången är just nu god men intresset för att boka tid har minskat. Samtidigt ökar smittspridningen och för att få ett bra skydd mot den nu helt dominerande deltavarianten av viruset krävs två doser. 

I Region Uppsala län blev det för en vecka sedan möjligt att ta den andra dosen fem veckor efter den första och igår gick regionen ned till ett intervall på bara fyra veckor.

– Vi är måna om att använda varje dos av vaccinet som vi har. För den enskilde finns det inte heller någon nackdel med att det bara går fyra veckor mellan doserna, säger vaccinationssamordnaren Margareta Öhrvall.

Idag, den 29 juli, meddelade även Region Stockholm att tidsintervallet mellan första och andra dosen minskas till fyra veckor. 

Region Gävleborg ändrade den 15 juli intervallet mellan doserna så att andra dosen kan tas fyra veckor efter den första. 

– Genom att förändra tidsintervallet kommer vi att ha fler färdigvaccinerade personer vid höstens början samtidigt som vi nyttjar de vaccindoser och den personalstyrka vi har på ett klokt sätt, sa då hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Kaarme.

I Region Sörmland är det sedan en vecka möjligt att boka in sin andra dos vaccin fem veckor efter den första. Dessförinnan var intervallet satt till mellan 6 och 8 veckor. 

I slutet av maj var situationen den omvända – då rekommenderade Folkhälsomyndigheten att tiden mellan första och andra vaccindosen skulle utökas från sex till sju veckor. Detta för att fler skulle kunna få sin första dos innan en stor del av vaccinet började ges till dem som redan fått en dos. 

Andra dosen av Pfizer Biontechs vaccin kan ges redan tre veckor efter den första medan det ska gå fyra veckor mellan doserna av Modernas och AstraZenecas vacciner.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev