torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regioner: Covidstatistik kan vara missvisande

Publicerad: 13 januari 2022, 09:15

Minst tre regioner har hört av sig till Folkhälsomyndigheten med anledning av att siffrorna över hur många som vårdas för covid-19 i själva verket kan vara överdrivna. Foto: ERIK MÅRTENSSON

Antalet personer som vårdas för covid-19 har ökat stadigt i takt med omikronvariantens höga smittsamhet. Men enligt flera regioner kan siffrorna vara missvisande eftersom även patienter som lagts in av andra skäl ingår i statistiken, rapporterar Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenRegionerLena HallengrenHälsaCovid-19

Ett ökande tryck på sjukvården var ett av de bärande argumenten när regeringen tidigare i veckan presenterade sina nya coronarestriktioner.

Socialminister Lena Hallengren (S) hänvisade bland annat till att antalet patienter som vårdas på sjukhus ökat med 40 procent på en vecka.

Men nu har minst tre regioner hört av sig till Folkhälsomyndigheten med anledning av att siffrorna i själva verket kan vara överdrivna. Skälet är att även personer som läggs in för exempelvis benbrott men som testar positivt för covid-19 klassas som covid-19-patienter, trots att detta i praktiken är en bidiagnos.

– Vi behöver ha bättre skattning, särskilt nu när vi har så stor smittspridning. Vi har uppmärksammats av flera personer i vården om det här, säger statsepidemiologen Anders Tegnell, till DN.

Enligt Magnus Gisslén, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, vårdas minst en tredjedel av regionens registrerade covid-19-patienter egentligen för andra åkommor.

Anders Tegnell understryker dock att siffrorna är relevanta med hänvisning till att alla patienter med konstaterad covid-19 innebär merarbete för vården.

LÄS MER: Skåne: ”Extremt många positiva fall”. 

/TT 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev