Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regioner behåller vaccinpengar – ”snålt”

Publicerad: 15 februari 2021, 07:55

Många privata verksamheter tecknar nu avtal med regioner för att utföra vaccinationer, men upplever det som orättvist när till exempel Stockholm betalar ut en betydligt lägre ersättning.

Foto: Johan Nilsson/TT

Regionerna får en statlig vaccinpeng om 275 kronor per dos. Men inte alla regioner betalar ut hela beloppet till vaccinatörerna. Både Stockholm och Västra Götalandsregionen behåller själva en del av pengarna.

Ämnen i artikeln:

VaccinationerCovid-19Vaccineringen mot covid-19

De 21 regionerna ansvarar för utförandet av vaccinationerna mot covid-19, och har av regeringen fått hundratals miljoner kronor som ska gå till exempelvis logistik och kommunikation kopplat till vaccinationerna.

Utöver mångmiljonströsslet betalar regeringen ut 275 kronor i schablonersättning per given vaccindos, enligt en överenskommelse med regionerna. Själva sprutsticket kan göras av regionerna själva på vårdcentral eller sjukhus, men de kan också ta hjälp av kommuner och privata aktörer.

Region Stockholm har beslutat att om exempelvis en privat vårdgivare vaccinerar ska den ersättas med upp till 175 kronor per given vaccindos, det vill säga 100 kronor lägre än vad regionen har fått från staten.

– Vi behöver vara aktsamma om våra skattepengar och få ut så mycket hälsa som möjligt för dem. Då tycker vi att det här är en skälig ersättning, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm.

Regionens ersättning är hög, enligt vaccinsamordnaren. Han berättar att beloppen är uträknade utifrån hur hög ersättningen är vid vaccination vid säsongsinfluensa. Då betalar regionen ”runt hundralappen” per given dos.

– Vi vill skapa ett incitament till vårdgivare att vaccinera. Vi vill att det ska vara attraktivt.

Söderut, i Kronoberg, har man resonerat annorlunda kring ersättningen. Hela den statliga vaccinpengen på 275 kronor går vidare till vaccinatörerna, inklusive spruta och kanyl.

– Det är lite så vi har tänkt såklart. Om staten går ut med den ersättningen ska den ju gå till dem som vaccinerar. Det är inte så svårt att komma fram till den slutsatsen. Det är rimligt tycker vi, säger Martin Myrskog, regiondirektör i Kronoberg.

Enligt Martin Myrskog är inte Kronoberg oaktsam med skattepengar.

– För oss är inte syftet med vaccination att tjäna pengar. Syftet är att få kronobergare vaccinerade, säger han.

Precis som Stockholm planerar Västra Götaland att behålla en del av den statliga vaccinpengen när vaccinatörer ersätts. Regionen betalar ut 400 kronor för två doser och ”sparar” därför 150 kronor i mellanskillnad, enligt regionens avtalsmall för pågående upphandlingar.

”Mellanskillnaden kan till exempel gå till utrustning, distribution och övriga omkostnader”, skriver regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge i ett mejl till TT.

Region Stockholm, som sparar minst en hundralapp per given vaccindos, har inte bestämt exakt vad pengarna ska gå till.

– Nej, i detalj vet vi inte, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg som dock spekulerar i tänkbara utgifter:

– Bokningssystem, sjukresor och en stor kommunikationsdel som regionen har kostnader för.

Andra regioner ersätter vaccinatörer med hela eller en högre andel av den statliga schablonersättningen. Varför ligger Stockholm lägre?
– Det kan vara olika infrastrukturer och olika uppdrag som jag inte kan i detalj, säger Magnus Thyberg.

Stockholms resonemang provocerar Peter Munck af Rosenschöld, vd på branschorganisationen Sveriges företagshälsor.

– Om man kan betala 275 kronor i en region medan bara 175 kronor i en annan. Vart tar då den hundralappen vägen, undrar han.

Många privata verksamheter som erbjuder företagshälsovård tecknar nu avtal med regioner för att utföra vaccinationer, men upplever det som orättvist och egendomligt när till exempel Stockholm betalar ut en betydligt lägre ersättning jämfört med andra.

– Jag tycker att det är snålt, säger Peter Munck af Rosenschöld.

Men Stockholms vaccinsamordnare försvarar beslutet, och tror att det finns förståelse.

– Jag tror ändå att de uppskattar att vi är försiktiga med skattepengar och att de bedömer att vi har gjort en skälig bedömning av ersättningsnivån, säger Magnus Thyberg.

Erik Nilsson/TT

Vaccinavtalet

Regeringen och regionernas intresseorganisation SKR (Sveriges kommuner och regioner) har slutit en överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19.

Det gemensamma målet är att alla i Sverige som är 18 år och äldre samt personer under 18 år tillhörande en riskgrupp ska kunna erbjudas vaccinering under första halvåret 2021.

I överenskommelsen beskrivs hur staten ersätter regionerna för vaccinationerna. Det står att ”staten avsätter 400 miljoner kronor, utöver de 300 miljoner kronor som regeringen avsatt under 2020, för att stödja investeringar och löpande kostnader i hela vaccinationskedjan inklusive, men inte begränsat till, logistik och kommunikation”.

För varje given dos betalar staten också ett schablonbelopp på 275 kronor. För den enskilde är vaccinationen gratis och om regionen tar betalt betalas den statliga vaccinpengen inte ut.

Källa: Överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19, 2021

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev