Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regionens krislösning: Tar in sjuksköterskor från företag

Publicerad: 14 januari 2022, 11:39

Västernorrland har ett stort hyrberoende och det är hög efterfrågan på hyrpersonal i Sverige, säger regiondirektör Åsa Bellander.

Foto: Johan Nilsson/TT, Region Västernorrland

Sjukvården sliter med bemanningen och coronaviruset tvingar allt fler sjukhus i stabsläge. Västernorrland omprioriterar sina resurser och tar in sjuksköterskor från privata vårdgivare – samtidigt går personalen på knäna. ”Jag är väldigt bekymrad över situationen”, säger regiondirektören.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Corona i vården

Trycket på sjukvården hårdnar för varje dag. På onsdagen gick Region Uppsala upp i stabsläge och aktiverade sin särskilda sjukvårdsledning. Flera regioner har tidigare vidtagit liknande åtgärder. 

Västernorrland är i förstärkningsläge på grund av den höga sjukfrånvaron. Akutsjuksköterskan Charlotta Lohman på Sundsvalls sjukhus uppger för P4 Västernorrland att personalen är tröttkörd. Det finns ingen plats för covidpatienterna.

– Alla avdelningar på sjukhuset är överbelagda. Vi får inte skicka upp patienter till avdelningarna för de har ingenstans att lägga dem. Vi har ingen mat att erbjuda patienterna. Det är bara tok, säger Charlotta Lohman till P4.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) sammanställer varje månad regionernas överbeläggningar i sjukvården. I den senaste statistiken från november låg Västernorrland i topp med 13,6 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser, riksgenomsnittet låg då på 4,9.

Västernorrland har just nu mycket hög sjukfrånvaro i alla yrkesgrupper, säger regiondirektör Åsa Bellander till Dagens Samhälle. Det råder framför allt brist på sjuksköterskor.

– Vi har också ett stort hyrberoende av bland annat sjuksköterskor och det gör det extra känsligt nu när det är hög efterfrågan på hyrpersonal i hela Sverige. Vi har haft svårt att få loss hyrpersonal, framför allt till Sundsvalls sjukhus.

På vissa sjukhusavdelningar har upp till en tredjedel av sjuksköterskorna saknats. 

I ett försök att hantera effekterna har Västernorrland aktiverat en särskild sjukvårdsledning för primärvården. Regionen omprioriterar sina resurser till sjukhusen för att klara av den ”absolut nödvändiga vården”, berättar Åsa Bellander. Förstärkningsläget gör att de kan ta in personal från vårdföretag.

– Det innebär att vi måste frångå ordinarie avtal som vi har med privata vårdgivare och förhandla om ersättningar för att de ska skicka personal till oss. Det arbetet kräver lite förberedelser.

LÄS MER: Krisläge – alla kommunanställda erbjuds jobba med äldre

Läget gör också att flera projekt – som övergången till ett nytt vårdinformationssystem – läggs på is. Samtidigt fortsätter vaccinationerna mot covid-19 och säsongsinfluensan och det kräver personal. 

– Jag har skickat ut en styrorder att allt som inte är direkt akut i utvecklingsprojekten ska stå tillbaka just nu. Personal som har varit engagerad i projekten ska frigöras för att förstärka den akuta hälso- och sjukvården, säger Åsa Bellander.

Regiondirektören är orolig för hur länge personalen orkar. Smittspridningen av covid-19 väntas nå en topp i slutet av januari med tydliga, eftersläpande effekter på vården in i februari. Nu är det alle man på däck för att klara bemanningen – men en sådan situation klarar de anställda endast av en kortare tid.

– Rent krasst är det så att av de som är friska och står på benen jobbar ett flertal dubbelpass, säger hon.

– Sedan ligger den uppskjutna vården där som en stressfaktor, ett kollektivt dåligt samvete. Vi har många patienter som behöver vård av olika slag och vi får parkera vissa delar för att klara av den akuta situationen. Än så länge är det inte inflödet av patienter som är den största utmaningen, det är att kunna bemanna vårdplatser i covidvården och i den ordinarie verksamheten med rätt kompetens.

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Corona i vården

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev