måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regionen: Succé för kampanjen ”Sveriges bästa sommarjobb”

Publicerad: 8 juni 2023, 08:45

Foto: Region Norrbotten

Region Norrbotten lockade vårdpersonal med Sveriges bästa sommarjobb: gratis resa och boende för hela familjen, kryddat med midnattssol, fjäll och skärgård. Uppdragsledaren Jonas Sandberg är överrumplad av resultatet: ”Vi har aldrig lyckats locka hit så många som nu”, säger han till SVT.

Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenVälfärdKompetensbrist

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Regionen skickade ut erbjudandet till omkring 70 000 sjuksköterskor och tandvårdspersonal runt om i landet. Siktet var inställt främst på hemvändare, men även folk utan anknytning till Norrbotten fick ta del av utskicket. Initiativet ledde till 80 sommarvikarier, främst från Stockholm, Örebro och Mälardalen.

– Det är rekord. Vi har aldrig lyckats locka hit så många som nu, säger Jonas Sandberg till SVT Norrbotten.

En anställd har jobbat heltid med att säkra boende till vikarierna. Sommarpersonalen erbjuds marknadsmässigt goda löner. Trots kostnader för resor och boenden räknar regionen med att det blir billigare än att anställa hyrpersonal.

Barnmorskan Mikaela Stadig är en av dem som nappat på erbjudandet. Hon sa nyligen upp sig från jobbet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Nu ska hon arbeta tre veckor i Gällivare, rapporterar TT. En av veckorna följer hennes man och tre barn med och bor gratis i en trerummare.

– Det blir en win-win för alla. Jag får utmanas i mitt barnmorskeri, min familj får vara med om ett spännande äventyr, och de som arbetsgivare får upp någon som är motiverad att jobba, säger hon.

LÄS MER:

Teknisk chef rycker in på äldreboende – ”Långt ifrån min vardag”

Vikariebrist inför sommaren – så lockar kommunerna personal

Här hjälper A-traktorer hemtjänsten – ”Verkligen toppen”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev