Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regionen skärper kontrollen – vill få skadestånd av bedrägliga läkare

Publicerad: 28 juni 2021, 07:28

Region Stockholm har skärpt sin granskning av leverantörer och misstänkta välfärdsbrott. Arbetet leds av ekonomen Linnéa Graaf.

Foto: CHRISTINE OLSSON

Läkare som säljer recept på eftertraktade läkemedel kan riskera att få betala skadestånd. Möjligheten undersöks nu av Region Stockholm, som skärpt sina kontroller av vårdgivare. ”Vi flyttar fram våra positioner”, säger processledaren Linnéa Graaf.

Ämnen i artikeln:

BrottKriminalitetEkonomiVälfärdsbrott

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Förskrivning av läkemedel på felaktiga grunder kan leda till stora kostnader för regionerna. Nyligen dömdes en läkare till dagsböter för att ha skrivit ut nervgiftet botox under falsk flagg. Han hade uppgett att syftet var behandlingar som ger rätt till subvention, när preparatet i själva verket hade använts inom skönhetsindustrin. Eftersom förskrivningen orsakat stora utgifter för regionerna Stockholm och Uppsala dömdes läkaren också att betala skadestånd till dem på över en halv miljon kronor. 

Tillsammans med tolv andra regioner undersöker Region Stockholm nu möjligheten att i civilrättsliga processer få skadestånd från läkare som skrivit ut skattesubventionerade läkemedel på felaktiga grunder.

LÄS MER: Brå kartlägger företags välfärdsbrott - ”Förtjänar belysning”. 

– Vi flyttar fram våra positioner, säger Linnéa Graaf, som leder Region Stockholms arbete med fördjupade uppföljningar av leverantörer inom hälso- och sjukvården.

Hon är ekonom och har som konsult på en revisionsbyrå tidigare utrett misstankar om bedrägerier. Nu leder hon en grupp med bland annat jurister, läkare och analytiker som ger expertstöd åt handläggare när de ska bedöma något avvikande eller behöver hjälp att driva komplicerade utredningar. Granskningarna rör såväl medicinsk kvalitet som misstänkt brottslighet.

– Vi är ju inte en brottsutredande myndighet, men det är vårt uppdrag att följa upp det vi betalar för. Navet i det arbetet är avtalshandläggarna, men vi ger stöd, säger Linnéa Graaf.

LÄS MER:  ”Våra heligaste medel måste användas rätt” 

Eftersom hälso- och sjukvården i Region Stockholm har en budget på inte mindre än 68 miljarder kronor anser Linnéa Graaf att det är rimligt att ”utgå ifrån att någon kan försöka få sig en oförtjänt del av den kakan”.

Hon betonar att bara ett fåtal aktörer medvetet försöker lura regionen, men handläggare måste ändå vara öppna för möjligheten och göra riskanalyser.

– Vi behöver hitta de få som missbrukar systemet och som kan göra stor skada. Och då måste vi föreställa oss även det omöjliga – vad skulle kunna hända? 

Vissa läkares försäljning av falska intyg är ett av de problem som regionen arbetar med. 

– En läkare kan intyga att en individ har vissa behov eller saknar arbetsförmåga, vilket kan ge rätt till olika insatser och stöd, till exempel försörjningsstöd. Så det kan hänga ihop i ett större system av olika typer av brottslighet, säger Linnéa Graaf.

För att kunna spåra upp dem som ägnar sig åt oegentligheter samlar handläggarna på sig information från flera olika håll. Det kan komma tips från patienter, från patientnämnden (dit patienter vänder sig med klagomål) och från företags nuvarande eller tidigare medarbetare. Försäkringskassan och en del kommuner informerar om sina upptäckter och handläggarna begär ut beslut från Skatteverket eller Inspektionen för vård och omsorg.

– De som inte har en god patientsäkerhet är ibland också de som slarvar med debiteringen och får för mycket betalt, säger Linnéa Graaf.

LÄS MER: Nya strategier ska motverka välfärdsbrott

Vid kontroller av vårdgivares faktureringar letar handläggarna efter mönster som sticker ut och bör undersökas.

– Det kan finnas förklaringar, men vi kan också hitta sådant som vi måste gå vidare med och granska, säger Linnéa Graaf.

Hon ser gärna mer informationsutbyte mellan regionerna och skulle även vilja ha ett ännu aktivare samarbete med statliga myndigheter. 

– Ibland finns begränsningar i vilken information som kan delas mellan statliga myndigheter och regioner. Kanske borde man utreda hur möjligheterna kan utökas.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev