Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regiondirektör dolde bjudmiddag med Vårdinnovation

Publicerad: 9 november 2021, 12:58

Skånes regiondirektör Alf Jönsson berättade inte för utredarna att han bjudits på restaurang.

Foto: Arne Forsell, Bildbyrån

Regiondirektör Alf Jönsson krävde öppenhet i utredningen kring Vårdinnovation. Men berättade själv inte för utredarna om bjudmiddagen med bolagets vd. Det framkom när notan hittades av SVT:s reportrar.

Ämnen i artikeln:

VårdinnovationRegion SkåneUpphandlingsarbeteMutorKorruption

I maj dömdes Vårdinnovations vd samt två tjänstemän på Region Skåne till fängelse för mutbrott. Regiondirektör Alf Jönsson har tidigare sagt till SVT:s ”Uppdrag granskning” att han uppmanar alla som har information om affären att lämna över den.

Till revisionsföretaget PWC, som sköter utredningen åt regionen, sa han att han funderat mycket på vilka kontakter som funnits mellan regionen och Vårdinnovation. Han berättade däremot inte att han själv ätit middag med bolagets vd. 

När middagen ägde rum skulle regionen besluta sig för huruvida systemet Vårdexpressen skulle införas på samtliga Skånes vårdcentraler.

Alf Jönsson har lämnat en skriftlig kommentar till SVT angående middagen: ”Det möte ni hänvisar till ägde rum efter det att upphandlingen var genomförd och avtal tecknats. Fokus för det samtal jag hade med PWC låg på eventuella oegentligheter under upphandlingen. Jag har inga skäl, nu eller när samtalet genomfördes, att dölja detta möte.”

LÄS MER: Vårdexpressen: Fängelse och miljonskadestånd för tjänstemän i muthärva.  

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev