måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Region Västernorrlands nya styre klart – satsar på högre vårdlöner

Publicerad: 21 november 2022, 13:33

M, S och C ska styra Region Västernorrland ihop. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Under parollen ”Nystart” blir Region Västernorrland den sista regionen att få ett politiskt styre på plats efter höstens val. Nu har M, S och C nått samsyn och presenterar ett majoritetsstyre med förslag om att höja vårdpersonalens löner och en ny utredning av Sollefteå sjukhus.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Lokala styren efter valet 2022Hälsa

AL


Förhandlingarna mellan Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det lokala Sjukvårdspartiet spräcktes när Moderaterna misslyckats med att få igenom kravet på att lägga ner Sollefteå sjukhus.

De tre övriga gjorde ett tappert försök att få till ett minoritetsstyre, vilket Dagens Samhälle rapporterade om då. Men nu blir det alltså Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet som i stället bildar ett majoritetsstyre.

Av de nio saker som partierna vill göra under den kommande mandatperioden är fem direkt kopplade till vården. Det handlar bland annat om ett lönepaket på 200 miljoner kronor som ska gå till att höja vårdpersonalens löner. Man vill också satsa på projekt som ”framtidens vårdavdelning” och chefsutbildningar, vilket framgår av ett pressmeddelande.

När förslaget om höjda löner lanserades av Moderaterna under valrörelsen förkastades det som ”populistiskt” av socialdemokraten Glenn Nordlund, som är regionstyrelsens ordförande.

Men det är inte bara S som tvingas till eftergifter. Även Moderaterna får göra avkall på vallöften och kommer inte att få lägga ner sjukhuset i Sollefteå – än. I pressmeddelandet står dock att frågan ska utredas igen. 

Styret går också fram med ett krispaket för att lösa ”den akuta krisen vid sjukhuset i Sundsvall”. Det är dock oklart hur många kronor som ingår i det. Man vill också korta vårdköerna till samtliga sjukhus och utöka möjligheten till robotkirurgi vid sjukhuset i Sundsvall.

Satsningarna ska finansieras genom att snåla in på inhyrd personal, skriver partierna i pressmeddelandet.

”Regionen måste vara mycket restriktiv i att ta på sig ökade kostnader utöver vad detta program kräver”, heter det.

Enligt Glenn Nordlund (S), nuvarande ordförande i regionstyrelsen, så är det Socialdemokraterna som kommer få posten som ordförande i det nya styret.

”Från S är det undertecknad som är nominerad så det är väl mycket som talar för att jag väljs på nästa regionfullmäktige”, skriver han i ett mejl till Dagens Samhälle.

LÄS MER: Noll sökande – då satte sig regiondirektören på dubbla stolar: ”Jobbar 60 timmar i veckan” 

LÄS MER: Karta: Nu bara knappt 30 styren kvar – här är det klart

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev