Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Region trappar upp mot falska vaccinrykten: ”Nu gäller det att nå ut”

Publicerad: 2 september 2021, 10:55

”Det är en frustration för oss att det har varit så svårt att nå ut”, säger vaccinationssamordnare Jonas Almgren på Region Jönköpings län. Region Stockholm satsar nu på en riktad informationskampanj, bland annat i sociala medier, berättar vårdutvecklingsregionrådet Désirée Pethrus (KD).

Foto: Pressbild / Johan W Avby/Region Jönköpings län / Jessica Gow

Region Stockholm startar en kampanj för att motarbeta vaccinskepticism. ”Vi måste identifiera vaccinrykten som är felaktiga och vederlägga dem”, säger Désirée Pethrus (KD). Vaccinbuss och mottagningar i utsatta områden ska också få fler att ta sprutan.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Region StockholmRegion Jönköpings län

82 procent av Sveriges vuxna befolkning har nu fått den första dosen vaccin mot covid-19. 70 procent är fullvaccinerade. Men många är fortfarande ovaccinerade. Och merparten av de covidsmittade som behöver intensivvård är inte vaccinerade, enligt siffror från Svenska intensivvårdsregistret.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har i veckan uppmanat regionerna till riktade satsningar för att nå dem som inte har vaccinerat sig. 

Vårdutvecklingsregionrådet Désirée Pethrus i Region Stockholm oroar sig över den ovilja som finns hos vissa grupper att ta sprutan.

– Vi vet att det sprids falska rykten om vad som händer om man vaccinerar sig, till exempel att man kan bli infertil. Sådan desinformation måste vi direkt svara på och vederlägga. Regionen kommer att bli mer aktiv på det området.

Vad ska ni göra?

– Tidigare har vi gått ut med mer allmän information om fördelarna med att vaccinera sig. Men nu måste vi gå in i steg två och dra i gång en mer riktad informationskampanj i bland annat sociala medier, där vi motverkar ryktesspridning som är helt felaktig. För det är oansvarigt att inte vaccinera sig när smittan fortsätter att sprida sig och sjukhusen får ta emot allt fler covidsjuka igen.

Hon påtalar att Region Stockholm har tillräckligt med vaccin för att samtliga invånare ska kunna vaccineras.

– Vi kan vaccinera 100 000 personer i veckan. Nu gäller det bara att nå ut till dem som har fel information eller som av någon anledning har bestämt sig för att inte vaccineras.

Dagens Samhälle pratar med vårdutvecklingsregionrådet när hon precis hälsat på regionens senaste satsning för att nå ovaccinerade: en vaccinationsbuss som skickas ut till områden där vaccinationsgraden är låg bland unga.

– Det är lång kö till bussen. Härligt att se, säger Désirée Pethrus.

Bussen står parkerad utanför Morabergs studiecentrum, som tar emot nyanlända ungdomar i gymnasieåldern i Södertälje. Hälsoinformatörer som talar ungdomarnas språk är på plats och skriftlig information har skickats hem till föräldrarna inför besöket. Vaccinationsbussen kan ta emot ungefär 1 000 personer i veckan.

Snart åker bussen vidare till en gymnasieskola i Södertälje. Sedan far den vidare till Upplands-Bro för att nå ovaccinerade ungdomar där.

Både i Södertälje och Upplands-Bro är vaccinationsgraden hos 16–17-åringar bland de lägsta i regionen.

– Det är viktigt att få upp vaccinationsgraden. Därför måste vi göra det enkelt att vaccinera sig, inte minst i utsatta områden med många utrikes födda. Ser man att kompisarna vaccinerar sig är det lättare att ta det steget själv också, säger Désirée Pethrus.

Vaccinationsbussarna i de två kommunerna är ett pilotprojekt.

– Visar det sig att det funkar utökar vi det här till fler ställen i regionen, säger hon.

Region Jönköpings län är en av de regioner som har lägst vaccinationstäckning bland personer födda utanför Europa. Bland Sverigefödda var vaccinationsgraden 87 procent i slutet av augusti, bland personer födda utanför Europa var den 52 procent.

– Det är en frustration för oss att det har varit så svårt att nå ut, säger vaccinationssamordnare Jonas Almgren på Region Jönköpings län.

Därför öppnar regionen nu nya, lite mer ovanliga vaccinationsmottagningar, som till exempel samlingslokaler i utsatta områden med många utrikes födda.

– Det är ett försök att komma närmare invånarna och göra det lättare att ta sitt vaccin.

Varför vaccinerar man sig inte?

– Jag tror inte att det finns ett svar, utan många. Det finns en del myter om att vaccinet är farligare än sjukdomen. En del invånare har vi haft svårt att nå på grund av språksvårigheter. Andra är kanske inte så vana att använda en app eller webbsida för att boka vaccinationstider, säger Jonas Almgren.

Region Jönköpings län har nyligen skickat ut informationsbrev till alla över 18 år i de områden där vaccinationsgraden är låg.

– Vi skjuter ganska brett och hoppas att vi på så sätt ska få lokala influencers, som lockar kompisar och bekanta att också vilja vaccinera sig.

En del regioner har talat om att kalla ovaccinerade till vaccinering. Planerar ni att göra det?

– Vi har funderat på det. Men det skulle kräva en samkörning av registren för att få reda på vilka som är vaccinerade och inte. Regionens juridiska bedömning är att detta inte är tillåtet, säger Jonas Almgren.

LÄS ÄVEN:

Så blev Floby ett vaccinationsmecka 

LÄS ÄVEN:

Regioner drar ned tiden mellan vaccinationer 

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev