lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Region Stockholm pausar hyrpersonal

Publicerad: 6 februari 2023, 14:27

Foto: JEPPE GUSTAFSSON

För att dra ner på kostnaderna för bemanningsanställda kommer Region Stockholm att pausa bokningen av inhyrd vårdpersonal efter sista februari. Regionen ska också ta fram en plan för hyrbemanningen framåt.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmHälsaRegionalpolitikBemanningPatientsäkerhet

EJ


Från den 1 mars ska Region Stockholm pausa rekryteringen av hyrpersonal inom hälso- och sjukvården. Regionen anser att vården blivit beroende av hyrpersonal och att kostnaderna blivit för höga, då hyrpersonal ska ha kostat 1,2 miljarder kronor förra året. Nu har regionledningen fått i uppdrag att formulera en regional plan för hur hyrbemanningen bör se ut framöver, vilket tidningen Vårdfokus var först med att rapportera.

Regionen menar att man inte inför ett hyrstopp, utan att man temporärt pausar bokningen av hyrpersonal tills den nya planen är klar. Planen för hyrbemanning ska vara färdig före den 28 februari.

Region Stockholms personalråd Robert Johansson (S) är inte rädd för att beslutet riskerar patientsäkerheten.

– Ska man trygga patientsäkerhet och kontinuitet i vården, då måste man satsa på den personal som står för kontinuitet. För varje krona vi minskar hyrkostnader med så har vi en krona mer till den egna personalen, säger han i en intervju med SVT.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev