Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Region Stockholm aktiverar krislägesavtal

Publicerad: 3 april 2020, 08:26

SKR:s vd Staffan Isling flaggar för att fler regioner och kommuner kan komma att vilja aktivera krislägesavtalet de kommande veckorna.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

UPPDATERAD. SKR har godkänt att avtalet aktiveras för all personal i intensivvården i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Covid-19ArbetsgivareCoronakrisen

Sveriges Kommuner och Regioners biträdande förhandlingschef Jeanette Hedberg berättade i går i Dagens Samhälle att SKR och de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona mycket snabbt kan besluta om att aktivera krislägesavtalet i rådande läge. På torsdagskvällen meddelade Region Stockholms finansborgarråd Irene Svenonius (M) att Stockholm begär att få aktivera avtalet.

Vårdförbundet har tidigare krävt att avtalet ska aktiveras. För vårdpersonalen innebär det att arbetstiden blir 48 timmar per vecka under max en månad och att resurser kan omfördelas lättare. I utbyte får personalen 220 procent av lönen per timme.

– Vi ser att behovet av intensivvård kommer att öka snabbt och därför har vi beslutat om att begära att aktivera krislägesavtalet för IVA-personal i Region Stockholm, sa Irene Svenonius.

– Det gör vi av två skäl. Både för att de kommer att behöva arbeta väldigt mycket mer i veckorna eller månaderna framför oss och ska ha motsvarande ersättning för den uppoffring de gör för alla. Vi gör det också för att sjukvården ska ha ytterligare möjligheter att stärka upp bemanningen inom intensivvården, vilket gör att vi kan öppna ännu fler IVA-platser när behovet ökar.

På fredagen aktiverade SKR och Sobona krislägesavtalet i Region Stockholms intensivvårdsverksamhet.

– I Region Stockholm ser vi nu att alla befintliga möjligheter i det reguljära kollektivavtalet för att säkra bemanningen i intensivvården är uttömda. Vi väljer därför att aktivera krislägesavtalet enligt regionens begäran med omedelbar verkan, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR i ett pressmeddelande.

Det ordinarie arbetstidsmåttet höjs till 48 timmar per vecka. Dessutom kan en särskild nödfallsövertid tas ut utöver den ordinarie arbetstiden. Avtalet möjliggör också in- och utlåning av personal mellan drabbade kommuner eller regioner, vilket gör att resurser snabbt kan flyttas dit de bäst behövs.

SKR:s vd Staffan Isling flaggar för att fler regioner och kommuner kan komma att vilja aktivera krislägesavtalet de kommande veckorna.

– Stockholm går först. Det som händer i Stockholmskommunerna och i Region Stockholm är vad övriga landet har att förvänta sig. I och med att Stockholm nu aktualiserar det här avtalet så kanske det kommer i övriga landet också, att man tvingas att nyttja det här avtalet. Det här är inte någonting som man vill men något man kan tvingas till, säger Staffan Isling.

Han tycker ändå att det är bra att avtalet finns på plats och nu kan användas.

– Det här ger en möjlighet att nyttja personalen där de mest behövs utan att man behöver sitta och förhandla i varje enskild detalj utan snabbt kan rädda liv. Utgångspunkten är att rädda liv och ha en organisation som tål att ställas om och att resurserna kan flyttas dit där de bäst gör nytta. Så ur medborganas perspektiv så är det här krislägesavtalet kanske livsavgörande.

Så funkar krislägesavtalet

■ Utöver den vanliga lönen ges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.
■ Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.
■ Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor.
■ En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.
■ Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.
■ Anpassade regler för dygns- och veckovila.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev