Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Region Kalmar först ut med vaccinering i fas 3

Publicerad: 14 april 2021, 10:07

Antalet vaccindoser har ökat den senaste tiden.

Foto: FREDRIK KARLSSON

Region Kalmar är först ut i landet att inleda fas 3 av vaccineringen mot covid-19. Redan nästa vecka kan 60-åringar få vaccintid.


Ämnen i artikeln:

VaccinationerRegion Kalmar länCovid-19

Regionen är nu klar med fas 1 och alla inom fas 2 bedöms ha fått tider bokade, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson.

— Vi vill ligga lite i förtid. Vi har en topp och tillgång till doser i några veckor nu och då vill vi verkligen använda de doserna på ett bra sätt, säger hon.

Runt 90 procent av alla över över 80 år i regionen har vaccinerats och täckningsgraden på särskilda boenden beskrivs som god. I åldern 70–79 har runt 60 procent fått en spruta.

Orsaken till att regionen går snabbt fram är ökade vaccinleveranser de senaste och kommande veckorna. Antalet tillgängliga tider har också skalats upp.

TT: När tror du att de första i fas 3-gruppen kan få sina sprutor?
— Jag skulle nog säga nästa vecka, för vi har gott om lediga tider. Sedan kan det vara någon som avbokar sin tid denna vecka, då kan en 60–64-åring vara snabb att ta den tiden. Så det kan ske redan denna vecka.

Marie Ragnarsson säger att regionen är relativt liten och har upparbetat effektiva flöden. Man har också en åldrande befolkning.

— Vi har då fått lite mer doser. Nu kommer det minska och se annorlunda ut framöver.

Vaccineringen genomförs från och med denna vecka i ett bibliotek och en teaterlokal i Kalmar och Västervik.

Samtliga i åldersgruppen 60–64 år kommer att få hem brev med instruktioner för hur de bokar tid. De som är över 60 år och ingår i en riskgrupp ska ange det vid bokningen. Om tillgången på vaccin förändras så kommer riskgrupperna att prioriteras, enligt regionen.

Riskfaktorer för att drabbas av svår covid-19 är bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar såsom KOL, kronisk lever- eller njursvikt, diabetes typ 1 och 2 och Downs syndrom.

Niklas Svahn/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev