Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regeringen sviker barn och unga i behov av vård på BUP

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har tredubblats på några år och Bris slår larm om växande psykisk ohälsa bland barn och unga. För att vända utvecklingen med ökade väntetider inom vården vill Alliansen återinföra den förstärkta vårdgarantin inom BUP som regeringen avskaffat.

Publicerad: 15 mars 2018, 14:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Psykisk ohälsaVårdköerRegeringen

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har medvetet tagit bort den förstärkta vårdgarantin och den satsning som alliansregeringen införde för att få landsting och regioner att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Nu har vi facit. De köer som barn och unga tvingas stå i när de söker hjälp och stöd hos barn- och ungdomspsykiatrin har tredubblats på bara några år. Så här får det inte fortsätta.

I veckan kom Bris årsrapport som bekräftar att tillgängligheten brister med växande vårdköer inom hälso- och sjukvården för barn som mår dåligt. Den tidiga vården förmår inte att ge rätt stöd, och den specialiserade vården är otillgänglig är några av rapportens slutsatser. Under 2017 ökade antalet kontakter till Bris med fem procent och det vanligaste ämnet var psykisk ohälsa. Varje dag får de in samtal om berättelser om barn och unga som inte längre orkar leva, men också om vårdköer och brist på information från hälso- och sjukvården. Det är framför allt i Sverige som den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat sedan 1980-talet. Bris årsrapport är en alarmklocka.

Långa väntetider inom barn- och ungdomspsykiatrin är oacceptabelt. Det handlar om barn och ungdomars liv och psykiska välmående. Ingen ska behöva vänta på behandling så länge att det riskerar att bli livsavgörande. Varje dag är en kamp för den som väntar på hjälp. Hela familjer påverkas och riskerar att drabbas hårt när hjälpen dröjer.

Utöver att kötiderna inom vården har ökat mår också de barn och unga som söker hjälp allt sämre. Antalet som söker hjälp för depressioner eller ångestsyndrom har ökat kraftigt under de senaste fem åren, till exempel har socialdemokratiskt styrda Västmanland sett en ökning med närmare 50 procent.

Enligt Bris ser de i samtal med barn att både kvaliteten och tillgängligheten till stöd och vård är väldigt olika runtom i Sverige. Var i landet barn- och unga söker vård spelar alldeles för stor roll. I socialdemokratiskt styrda Dalarna och Västmanland får färre än var tredje barn och ungdom behandling och fördjupad utredning inom utlovad tid. I Kronoberg har antalet barn i kö för att få utredning/behandling inom BUP ökat med drygt 300 procent på fyra år. Så får det inte fortsätta.

Endast tre landsting och regioner klarade förra året av målsättningen att nio av tio barn och unga ska få en första hjälp inom utlovad tid. Motsvarande situation år 2014 var att 16 av 21 landsting och regioner klarade av att leva upp till den tidigare förstärkta vårdgarantins mål.

För att vända utvecklingen med ökade väntetider inom vården vill Alliansen i ett första steg att den förstärkta vårdgarantin återinförs med ett första besök och bedömning vid BUP inom 30 dagar. Vi måste vända den starkt negativa utvecklingen med tredubblade köer till BUP.

Ingen ska behöva få sitt tillstånd förvärrat i väntan på vård. Alliansen har tidigare visat att det går att korta vårdköerna, och till skillnad från Socialdemokraterna är vi beredda att ta ansvar. Vi har verktygen och vi kan göra det igen. Vi måste göra det, för alla barn och ungas skull.

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)

Christina Örnebjär, riksdagsledamot (L)

Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson (C)

Emma Henriksson, ordförande i socialutskottet (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev