tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regeringen: Socialtjänsten ska få samma skydd som polisen

Publicerad: 26 april 2023, 08:53

Anställda i socialtjänsten ska kunna göra sitt jobb utan rädsla för hot, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Foto: Henrik Montgomery/TT

Anställda i vård, skola och socialtjänst som utsätts för våld och hot ska få samma straffrättsliga skydd som poliser, enligt en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaCamilla Waltersson GrönvallHot och trakasserierSocialtjänstlagenSkolanUtbildning

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Våld, hot och trakasserier mot samhällsnyttiga yrkesgrupper är attacker på demokratin och det fria samhället. Det säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande: ”Det är därför viktigt att vi i lagstiftningen markerar hur allvarligt vi ser på den här typen av brott. Det gör vi nu.”

Skyddet ska stärkas för personal i hälso- och sjukvård, social­tjänst­, räddnings­tjänst ­och utbildning. ”Medarbetare i socialtjänsten ska kunna utföra sitt viktiga arbete utan att vara rädda för hot eller våld”, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Det finns i dag luckor i skyddet för yrkesgrupperna. Vissa – till exempel fältassistenter – ägnar sig inte åt myndighetsutövning, räddningstjänstpersonal gör det i regel inte. Förslagen i propositionen är tänkta att täppa till hålen. Det föreslås därför att våld, hot och förgripelse mot tjänsteman ska gälla också om ”någon förgriper sig mot en utövare av viss samhällsnyttig funktion i hans eller hennes tjänsteutövning”.

I propositionen föreslår regeringen också att en ny straffskärpningsgrund som bättre ska skydda journalister. Dessutom ska straffet för allvarliga brott mot tystnadsplikten skärpas och höjas.

Lagändringarna är tänkta att träda i kraft 1 augusti i år.

LÄS MER:

Otillåten påverkan mot var femte medarbetare: ”Vanligare än vi trott”

Fackordförande: ”Inget händer när vi anmäler”

Ny forskning: Så ökas tilliten till socialtjänsten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev