måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regeringen slopar restriktioner – uppmanar att avveckla hemarbetet

Publicerad: 3 februari 2022, 12:46

Foto: Marko Säävälä/TT

Sverige öppnar upp. Coronarestriktionerna försvinner den 9 februari. Arbetsgivare uppmanas att planera för återgång till arbetet för personal som jobbar hemma.
– De svåraste konsekvenserna av smittan ligger av allt att döma bakom oss, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Ämnen i artikeln:

Covid-19Vaccineringen mot covid-19Magdalena Andersson

Regeringen och Folkhälsomyndigheten lämnade beskedet på en presskonferens nästan på dagen två år efter att covid-19 klassades som en samhällsfarlig sjukdom.

Det innebär att idrottsläktare, biosalonger, teatrar och konsertlokaler åter får fyllas från 9 februari.

Restauranger kan återgå till normala öppettider och sällskap behöver inte begränsas till åtta personer. Det kan åter bli dans på nattklubbar och stora bröllopsfester får hållas i hyrda lokaler. Antalet besökare behöver inte begränsas i butiker, gym och muséer.

Restriktionerna tas bort trots att smittspridningen fortfarande är hög och bedöms vara det ytterligare en tid.

– Pandemin är inte över, men vi är på väg in i en helt ny fas, säger statsminister Andersson.

Regeringen ger två huvudskäl till att Sverige kan öppnas upp.

Det ena skälet är att omikron nu är helt dominerande och att kunskapsläget om den virusvarianten förbättrats under den senaste veckan.

– Covid-19 är inte som förut. Omikron ger en mildare sjukdom för de allra flesta, säger socialminister Lena Hallengren (S)

LÄS MER: Så hårt har covid-19 slagit mot vårdpersonalen

Regeringen pekar på att antalet patienter i intensivvården varit stabilt sedan årsskiftet trots stor ökning av smittan. Antalet patienter på sjukhusen har visserligen ökat, men inte alls i paritet med smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten omvärderar nu covid-19 och anser inte längre att den är en samhällsfarlig sjukdom. Myndigheten hemställer därför om att den klassificeringen tas bort.

– Vi kan nu leva med pandemin på ett annat sätt än vad som varit möjligt tidigare, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Bedömningen är att vårdregionerna kan klara att samhällslivet återgår till det normala.

Det andra huvudskälet till att regeringen anser att restriktionerna kan tas bort är att vaccinationstakten ökat på senare tid. Statsministern pekar på att 1,5 miljoner vaccineringar genomförts sedan mitten av förra veckan och att varannan vuxen svensk kommer att ha fått sin tredje dos under denna vecka.

Uppmaningen till alla att vaccinera sig står dock fortfarande fast.

– Den som fått sin tredje dos är 50 procent mindre smittsam, säger statsminister Andersson.

De som är ovaccinerade rekommenderas att undvika trängsel och stora folksamlingar. På presskonferensen underströks att covid-19 fortfarande kan leda till svår sjukdom och död för framför allt ovaccinerade.

Vissa andra rekommendationer kommer att vara kvar efter 9 februari. Man ska fortfarande stanna hemma om man är sjuk och har covidsymtom. Däremot rekommenderas inte längre testning.

Testning och smittspårning ska framöver fokuseras på vården och äldreomsorgen.

– Att skydda dem som riskerar de allra mest allvarliga konsekvenser av smitta har varit central under pandemin och ska så vara fortsättningsvis, säger Karin Tegmark Wisell.

Arbetsgivare som har personal som arbetar hemifrån uppmanas att planera för en successiv återgång till arbetsplatsen.

– Vi vill inte riskera att få en för stor grupp som blir sjuka samtidigt, säger hon.

Regeringen kommer inom kort att lägga fram förslag på att avskaffa covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Tanken är att de lagarna ska vara borta 1 april. Då ska även återstående rekommendationer tas bort eller anpassas.

Samtidigt kommer regeringen att föreslå riksdagen att covid-19 inte längre ska klassas som en samhälls- och allmänfarlig sjukdom, utan bara som en anmälningspliktig sjukdom.

Statsministern betonar dock att de olika pandemistöd som aviserats kommer att ligga kvar som planerat. Däremot innebär den nya klassificeringen färre befogenheter för smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten.

Även inreserestriktionerna för resor från nordiska länder som infördes i december ska snart tas bort.

Några garantier för att det inte kommer nya farligare virusvarianter kan regeringen och Folkhälsomyndigheten inte ge.

– Den här pandemin har överraskat oss, men nu har vi helt andra verktyg, säger Karin Tegmark Wigsell.

– Covid-19 kommer att finnas hos oss lång tid framöver och utmana folkhälsa och vårt samhälle. Det kan komma nya varianter och det finns också en osäkerhet hur länge immuniteten kommer att kvarstå.

/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev