Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Primärvårdsreform klubbad – ska avlasta sjukhusen

Publicerad: 19 november 2020, 11:49

Den nya primärvårdsreformen innebär att vård som tidigare utförts på sjukhus nu ska utföras oftare i primärvården i stället.

Riksdagen har beslutat om regeringens primärvårdsreform. Den innebär bland annat en ny definition av primärvård, men inget krav på fast läkarkontakt.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

Den primärvårdsreform som riksdagen nu beslutat om är ett första steg i de förändringar av primärvården som regeringen har aviserat. Längre fram väntas också förslag utifrån Göran Stiernstedts utredning Digifysiskt vårdval som bland annat berör nätläkartjänster.

Primärvårdsreformen som riksdagen har beslutat om bygger på en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. Den innebär att primärvården får ett nytt uppdrag: att ansvara för ”sådana åtgärder i form av medicinsk bedömning och behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering som inte kräver särskilda medicinska eller tekniska resurser eller någon annan särskild kompetens”.

Skillnaden mot det gamla uppdraget är att det där stod att primärvården ansvarar för vård ”som inte kräver sjukhusens medicinska och tekniska resurser eller annan särskild kompetens”. Genom att stryka sjukhusen vill regeringen signalera att vård som tidigare bedrivits på sjukhus i större utsträckning ska kunna utföras i primärvården.

Ett skarpt förslag i primärvårdsreformen som nu genomförs är att signeringskravet försvinner för journalanteckningar om det inte är nödvändigt. Detta är tänkt att minska administrationen i sjukvården.

Däremot innebär reformen inget skarpt förslag när det gäller rätten till fast läkarkontakt. I stället står det i det förslag som nu klubbats att råd och riktlinjer kring detta ska tas fram. Men regeringen har flaggat för att ytterligare förslag kring fast läkarkontakt kan komma längre fram när regeringen ska ta ställning till Göran Stiernstedts utredning Digifysiskt vårdval.

De lagändringar som riksdagen nu beslutat om ska genomföras den 1 juli 2021.

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev