Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Politikerna smiter från ansvaret för cancervården

Vi har frågat riksdagspartierna hur de vill arbeta för en bättre och mer koncentrerad cancervård. Alla pekar ut regionala cancercentrum, RCC, som lösningen. Men även om RCC har kompetensen, så har de ingen makt över plånboken, skriver ordföranden för Nätverket mot cancer.

Publicerad: 3 februari 2017, 10:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sjukhus som gör färre operationer än 100 per år av en diagnos ska inte utföra operationen. Patienten ska istället ges möjlighet att åka till det sjukhus där bästa expertisen finns, skriver Nätverket mot cancer.


Ämnen i artikeln:

CancerJämlik vård

En ny undersökning bland riksdagspartierna som Nätverket mot cancer har gjort, visar att den koncentration av cancervården som behövs, är långt borta. Så kallad kompetenskoncentration av cancerkirurgi innebär att alla sjukhus inte ska göra allt. Sjukhus som gör färre operationer än 100 per år av en cancerdiagnos ska inte utföra operationen. Patienten ska istället ges möjlighet att åka till det sjukhus där bästa expertisen finns. Att göra så innebär att hundratals dödsfall kan undvikas varje år, komplikationer minskar och fler skulle snabbare kunna komma tillbaka till det ”vanliga livet” igen.

Detta är inget önsketänkande utan baseras på vetenskaplig forskning och dokumentation. Framför allt i ”Träning ger färdighet” (SOU 2015:98), en utredning som har legat på regeringens bord i närmare 1,5 år, och som visar att cirka 500 dödsfall årligen skulle kunna undvikas om det genomfördes en ökad kompetenskoncentration av avancerad högspecialiserad vård. Utredningen föreslår en statlig styrning via Socialstyrelsen.

Men politisk vilja att genomföra detta saknas. Det visar den partienkät som Nätverket mot cancer gjort inför Världscancerdagen 4 februari. En av de frågor som ställdes var: Vill ni se en snabbare kompetenskoncentration av cancerkirurgi? Om ja, hur ska det göras?

Svar på frågan hur detta ska gå till fick vi inte, inte heller hur det ska betalas eller när det ska ske.

Socialdemokraterna svarar att de sex regionala cancercentrum som finns är viktiga för säkerställande av att detta blir verklighet. Partiet skriver också att regeringen nu bereder utredningen ”Träning ger färdighet”. Regeringskollegan Miljöpartiet tycker att en av de viktigare frågorna inom området är rätten att som cancersjuk helt fritt välja sjukhus för operation innan vårdgarantin gäller. Detta skulle leda till en snabbare nivåstrukturering (kompetenskoncentration) menar MP som vill ha en öppen sajt för hur många operationer som görs på varje sjukhus. Regeringens samarbetspartner Vänsterpartiet tycker att det är viktigt att följa upp och stödja verksamheterna vid regionala cancercentrum.

Även oppositionspartierna adresserar frågan till regionala cancercentrum. Centern vill inte ha statlig styrning, tvärtemot utredningen alltså. Kristdemokraterna vill att ansvaret för den avancerade sjukhusvården flyttas över till staten. Liberalerna vill se ett förverkligande av ”Träning ger färdighet”. Moderaterna föreslår att högspecialiserad vård skyndsamt ska koncentreras för patienternas bästa. Sverigedemokraterna är positiva till en kompetenskoncentration men avvaktar eventuella lagförslag utifrån utredning ”Träning ger färdighet”.

Alla partier pekar ut RCC som lösningen på hur vi får en mer rättvis och kompetenskoncentrerad vård. Och visst har RCC kompetens, men ingen makt och absolut inte över plånboken. Det är en katt och råtta-lek som pågår där politiker skjuter ansvaret neråt utan att delegera pengar eller verkligt inflytande.

Vi kräver att riksdagspolitiker tar ett nationellt ansvar över blockgränserna och ett samlat tag om cancervården. Var tredje svensk drabbas av cancer under sin livstid och de behöver alla rätt vård på rätt plats vid rätt tillfälle.

Katarina Johansson, ordförande Nätverket mot cancer

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

CancerJämlik vård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev