onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Personalbristen knäcker sjukvården

Sommarens överbelastningar på sjukhusen skapade en orimlig arbetssituation för personalen. Det är dags att arbetsgivare och politiker tar ansvar för en god och säker vård – året runt.

Publicerad: 7 oktober 2013, 08:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PersonalbristVårdbemanningHälsaSjuksköterskor

Vården är den politiska fråga som människor i Sverige tycker är viktigast enligt en ny mätning från Novus. Det är hög tid att hälso- och sjukvården flyttas uppåt på den politiska agendan och blir en valfråga 2014.

I Vårdförbundets uppföljning efter sommaren uppger 17 av 21 lokala avdelningar att det har varit en större eller allvarlig brist på sjuksköterskor. Läget i förlossningsvården har också varit ytterst ansträngt. Barnmorskor har tvingats avbryta sin semester och arbeta för två. Sommaren 2013 har varit synnerligen besvärlig i hela landet och många av problemen följer förstås med våra medlemmar under resten av året.

Vårdförbundets medlemmar som är legitimerade sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor har till stor del tvingats lösa bemanningssituationen på egen hand. Dels genom att frivilligt eller ofrivilligt flytta sin semester, dels genom att arbeta övertid för att ge patienterna en så god och säker vård som möjligt till priset av den egna hälsan. Dubbla arbetspass och att arbetsgivaren bryter semestern och drar in vårdplatser förekommer frekvent. Arbetsgivarnas främsta bidrag ser ut att ha varit övertid och en ökad användning av bemanningsföretag.

Övertid är ett problem som ökar. Tre exempel från i somras från olika håll i landet:

• Skaraborgs sjukhus hade 20 000 övertidstimmar i juni, juli och augusti. Det är framför allt specialistsjuksköterskor på kirurgen, ortopeden och akuten som har fått gå in och arbeta övertid.
• På Akademiska sjukhuset i Uppsala fick 330 sjuksköterskor flytta på sina semestrar för att klara bemanningen vilket kostade sjukhuset 4 miljoner kronor.
• På Thoraxintensiven, Karolinska universitetssjukhuset Solna, har sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor arbetat mer än 3 300 övertidstimmar vilket innebär upp till 150 timmar i övertid för enskilda specialistsjuksköterskor.

Medlemmarna beskriver att de känner sig som utförare istället för professionella yrkesutövare. Ingen tid finns för planering, reflektion, utveckling av vården eller återhämtning. Det är dags att arbetsgivare och politiker tar ansvar för en god och säker vård – året runt.

Människor i Sverige har rätt till en god och säker vård året runt. För att det ska bli verklighet måste vi säkerställa en god grundbemanning med rätt kunskap. Vårdens professioner har rätt till en god arbetsmiljö och hälsosamma arbetstider för att kunna göra ett professionellt arbete, utveckla vården och ha ett hållbart yrkesliv. Ett bra löneläge och en god löneutveckling är en förutsättning för att rekrytera och behålla kompetent personal. Se rekrytering som en kontinuerlig process, istället för att låta övertid, bonusar och bemanningsföretag bli dyra sista minuten-lösningar.

Utbilda fler specialistsjuksköterskor. Bristen på specialistsjuksköterskor är ett faktum. Villkoren för den som utbildar sig måste förbättras för att göra utbildningen attraktiv. Vårdförbundet har ett konkret förslag på en akademisk specialisttjänstgöring (AST). Komplettera den med en god löneutveckling för den som utbildar sig och vården kommer långsiktigt tillföras oumbärlig kunskap.

Det parti som kan ge en trovärdig bild av framtidens vård har 110 000 medlemmar i Vårdförbundet att vinna. För att inte tala om hur många röster som finns att få av alla som det här ytterst handlar om; patienter och närstående.

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev