fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Personal får driva vården själva: ”Vi politiker är amatörer”

Publicerad: 8 september 2022, 13:01

Region Skåne inför en personaldriven enhet på Ängelholms sjukhus. Foto: Fotograf Jens Christian, Johan Nilsson/TT

Personalen ska driva en enhet på Ängelholms sjukhus på egen hand. Regiontoppen Carl Johan Sonesson (M) hoppas på innovation och kortare köer när politikerna inte lägger sig i hur vården organiseras.

Ämnen i artikeln:

Effektiv vårdSenaste nyttRegion SkåneHälsa

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Moderaterna i Region Skåne gick 2018 till val på minst ett personaldrivet sjukhus i länet. Med bara några dagar kvar till valet blir idén nu verklighet, fast i mindre skala. Regionstyrelsen har skrivit på ett avtal med enheten för kognitiv medicin på Ängelholms sjukhus, som efter årsskiftet tar över verksamheten.

Personalen på enheten – 23 tillsvidareanställda – vill ha större inflytande över hur vården organiseras. Nu får de det, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson.

– Det är ändå de som kan detta, det är inte vi politiker eller högre tjänstemän som är experter, tvärtom är vi amatörer på sådant. Då kanske vi bara ska fördela budget och prioritera på det sättet och låta de kunniga få mer att säga till om. Det är grundidén.

LÄS MER: Köer och privat vård avgör regionvalet

Carl Johan Sonesson lade fram idén för fyra år sedan efter att ha lyssnat på kritik om politikers inblandning i vården.

– Personalen sa att ni politiker ska inte lägga er i allting, ni borde ta ett steg tillbaka. Då sa jag låt oss testa personaldrivet och så får vi se hur det går. Det kanske blir jättebra, men det vet vi inte ännu. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas.

Han hoppas att den nya friheten bland annat leder till kortare köer och innovativa idéer om hur vård bedrivs. 

– Svensk sjukvård har problem med tillgänglighet. Det ska man inte sticka under stol med, oavsett om det är rött eller blått styre. Då är det värt att fundera på nya lösningar.

Vad gör om ni märker att det här inte fungerar som tänkt?
– Vi kan säga att nu får ni återgå till hur det var innan. Men jag tycker att man får ge det en rättvis chans. En mandatperiod är rimligt. Det kanske inte blir jättestora förändringar direkt. Man får nog ha lite is i magen innan man fattar ett beslut.

LÄS MER:

Regionrådet om sjukvårdsuppropets kritik

Sjukvårdspartiet: Därför är valsuccén svår att återupprepa

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev