Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Pengar att tjäna för snabba regioner

Publicerad: 22 december 2020, 14:09

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson deltog via länk på pressträffen tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

Foto: Mikael Kiesbye/Regeringskansliet

De regioner som vaccinerar snabbast får dela på en bonus om 700 miljoner kronor. – Mycket har varit otydligt. Nu vet vi hur vaccineringen kommer att gå till och nu börjar det kännas lite mer lugnt, säger Marie Morell (M), ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners, SKR, sjukvårdsdelegation.


Ämnen i artikeln:

Covid-19

EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, gav på måndagen Pfizers/Biontechs coronavaccin ett första godkännande. Därmed kan vaccinet transporteras till Sverige. Vaccinsamordnare Richard Bergström säger till Aftonbladet att de första doserna redan är på väg med lastbil skyddad av poliseskort och väntas anlända de närmaste dagarna.

– Det som har varit den stora utmaningen är oklarheten kring hur mycket vaccin som kommer och när, säger Marie Morell, som konstaterar att de flesta regioner arbetar med scenarier och så kallad omfallsplanering.

– Man vet vad som händer nu och har olika dörrar öppna för att kunna ställa om beroende på utvecklingen. Det är en del av planeringen – att planera om.

Den första leveransen består av små startdoser, totalt 9 750 stycken. Hälften av doserna går ut till regionerna direkt – andra hälften sparas eftersom varje person som vaccinerar sig måste ta två doser. Regionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland får i första omgången 425 doser vardera medan de andra får 200.

Socialminister Lena Hallengren (S) uppger på en gemensam presskonferens under tisdagen att regeringen och SKR har som gemensamt mål att alla över 18 år samt alla i riskgrupperna ska ha erbjudits vaccin under första halvåret 2021.

Regionerna ska vara förberedda för att kunna påbörja vaccinering på söndag. Men det är inte säkert att alla inleder redan då, menar Marie Morell.

– Kompetensen i regionerna är hög för att bedriva det här arbetet. Bilden är att man är så förberedd man behöver vara för att verkligen kunna inleda vaccinationen.

Kommunerna kommer också ha en en viktig roll i det initiala arbetet eftersom de första vaccinationerna sker på äldreboenden, enligt Marie Morell.

– De kommer vara väldigt viktiga, eftersom där vet man hur man ska organisera. Kommunerna är ju vana att hantera den här typen av aktiviteter med exempelvis influensavaccin, så de kan använda de rutiner som redan finns, säger Marie Morell.

De första doserna i Sverige kommer att erbjudas personer som bor på särskilda boenden för äldre eller för de som har hemtjänst. Det kommer även erbjudas till nära hushållskontakter till dessa samt till personalen.

Även när vaccinationerna inleds i ökad omfattning kommer personer som får äldrevård och omsorgspersonal att prioriteras.

När fler doser kommer till Sverige så kommer dessa delas upp efter befolkningsmängd.

– En region som har en äldre befolkning får fler doser och en som har en yngre befolkning får färre doser, säger Marie Morell.

Enligt Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, kommer det ta runt tre månader innan den första prioriteringsgruppen på runt 600 000 personer har kunnat erbjudas vaccin. Av dem är cirka 220 000 personer personal.

Regionerna står för genomförandet och staten för kostnaden. Det innebär att regionerna får 275 kronor per dos vaccin vilket innebär 550 kronor för de vaccin som kräver två doser.

– Den summan ska täcka kostnader som lokal, personal, sprutor och så vidare. Själva vaccinet betalar Folkhälsomyndigheten, säger Marie Morell.

Därefter sker en automatisk utbetalning till varje region efter hur många doser de har gett och registrerat.

Dessutom får de regioner som är snabbast och klarar målen för en skyndsam och säker vaccination dela på ytterligare 700 miljoner kronor.

– Överenskommelsen går ut på att den region som klarar en täckningsgrad om 80 procent av dem som är 70-plus till sista april får en bonus på 20 kronor per invånare i regionen, säger Marie Morell.

– Om en region har lyckats med att vaccinera 70 procent av de övriga medborgarna som är 18 år och äldre senast den 30 juni får de en bonus på 20 kronor per invånare i regionen.

Vaccineringen är frivillig, och rätten att säga nej till vaccin är grundlagsskyddad.  Marie Morell hoppas dock att de allra flesta, både bland brukare och personal, kommer att vilja vaccinera sig.

– Väldigt mycket av tveksamheten handlar om att man inte vet hur det är med exempelvis biverkningar, det är inte ett generellt motstånd mot vaccineringar. Därför måste vi alla hjälpas åt att informera så mycket vi kan. Tryggheten bygger vi genom att skapa en större kunskap kring vaccinet. Det tror jag är jätteviktigt.

Kan det bli aktuellt med omplaceringar om personal vägrar att vaccinera sig?

– Man kan omplacera om man upplever att det är osäkert för en medarbetare på en viss avdelning om medarbetaren har valt att inte vaccinera sig, men det är ett arbetsgivaransvar.

Folkhälsomyndigheten står för planering och upphandling av transport av alla vaccindoser som kommer till l Sverige. Undantag är vaccinet från just Pfizer, där företaget levererar direkt till regionerna, utom de allra första doserna som kommer att distribueras nationellt.

Då levereras vaccinet

■ Sverige får denna vecka 9 750 doser, som kommer att fördelas till landets alla regioner.
■ Nästa vecka (28 december–3 januari) väntas en större leverans om cirka 80 000 doser.
■ Därefter väntas leveranser från Pfizer/Biontech i ungefär samma storleksklass varje vecka under januari.
■ I början av januari väntas även Modernas vaccin godkännas för användning.

Källa: Regeringskansliet

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev