tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Patienter med störst behov får mest resurser

Bilden av hur kostnaderna för nya läkemedel bedöms stämmer inte med verkligheten. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket lägger inte större vikt vid kostnadseffektivitetsprincipen än de övriga principerna när vi fattar våra beslut om läkemedel, replikerar Christin Andersson på TLV.

Publicerad: 11 februari 2013, 13:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsförmånerLäkemedel

Exemplet som riksdagsledamoten Penilla Gunthers debattartikel i Dagens Samhälle den 5 februari grundar sig på är inte ett beslut utan ett hälsoekonomiskt kunskapsunderlag. I det sammanhanget är vårt uppdrag från regeringen enbart att ta fram underlag som landstingen kan använda för att bedöma just kostnadseffektivitet.

Penilla Gunther skriver att vårt uppdrag är att få ut så mycket hälsa som möjligt för de skattepengar som går till mediciner. Det stämmer. Samhällets resurser är begränsade och pengarna som avsätts till hälso- och sjukvården kommer aldrig att räcka till allting. Prioriteringar är nödvändiga och det innebär att välja vad pengarna ska användas till, och vad de inte ska användas till. Att använda begränsade resurser till ett visst ändamål innebär samtidigt att de pengarna inte kan användas till något annat.

Beslut om vilka läkemedel som ska subventioneras fattas av nämnden för läkemedelsförmåner. Besluten utgår från lagen om läkemedelsförmåner och bygger på en sammanvägning där den så kallade kostnadseffektivitetsprincipen bara är en del. Kostnadseffektivitet vägs mot behovs- och solidaritetsprincipen. Den principen innebär att de som har störst behov ska få mest resurser. Även människovärdesprincipen som handlar om alla människors lika värde vägs in. Denna sammanvägning gör vi i våra beslut men inte i de hälsoekonomiska kunskapsunderlag som vi levererar till landstingen.

Vårt uppdrag är att värdera nytta och kostnad på en generell nivå. Hälsoekonomiska utvärderingar är ett verktyg för att bedöma kostnader och effekter på ett strukturerat sätt i samband med resursanvändning inom vården. Men lika viktigt är alltså att väga in principerna om människors lika värde och att de som har störst behov ska få mest av resurserna. Vi är beredda att acceptera en mycket hög kostnad för effektiva läkemedel till svårt sjuka.

En fråga som Penilla Gunther helt bortser från är läkemedelsföretagens ansvar. De begär i vissa fall orimligt höga priser för sina läkemedel.

Christin Andersson, chef för TLV:s omprövningsavdelning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev