Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Patienter kan få snabbare tillgång till nya läkemedel

Introduktion och upptag av nya läkemedel tar allt längre tid i Sverige. Det betyder att svenska patienter allt oftare får stå kvar på gamla läkemedel – trots att nya effektivare finns att tillgå.

Publicerad: 26 juni 2013, 09:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I en internationell jämförelse från 2010 hamnar Sverige näst sist bland 14 undersökta länder ifråga om tidig användning av nya läkemedel. Utvecklingen är allvarlig och innebär lidande för patienter som får sämre behandling. Därför behöver åtgärder vidtas för att vända utvecklingen.

Vi har låtit analysföretaget United Minds fråga läkare, politiker inom hälso- och sjukvårdsområdet och patientorganisationer om vad man menar behöver göras. Enkätundersökningen inkluderar 34 intervjuer fördelade på tolv läkare (verksamhetschefer eller specialister), tio företrädare för patientorganisationer som representerar några av de allvarligaste folksjukdomarna samt tolv politiker från socialutskottet.

Resultaten från undersökningen pekar särskilt ut tre angelägna förbättringsområden, som förordas av såväl läkare, patientorganisationer som politiker:

• Centralfinansiering av nya läkemedel och inte som i dag, genom varje enskild kliniks budget.
• Central bedömning av ett läkemedels patientnytta och färre regionala skillnader vid införandet av läkemedel.
• Ökat samarbetet mellan sjukvården, myndigheter, patientorganisationer och läkemedelsföretagen.

Av undersökningen framgår att de tillfrågade anser att ett ökat inflytande för landstingen skulle vara negativt för införandet av nya läkemedel. Främst politikerna och patientorganisationerna motsätter sig ett ökat inflytande för landstingen.

För oss ger undersökningen tydligt besked om att det finns en vilja att ge svenska patienter tillgång till nya läkemedel snabbare och att det är fullt möjligt. I den processen vill Novartis ta en aktiv roll.

Freddie Henriksson, chef Hälsoekonomi Novartis Skandinavien

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev