Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Patienter i slutenvården uppmanas ha munskydd

Publicerad: 17 mars 2021, 09:12

Bakgrunden är att samhällsspridningen av covid-19 är fortsatt hög och tilltagande.

Foto: Erik Simander/TT

Från och med nu rekommenderas alla patienter i Region Stockholm över 16 år att bära munskydd inom slutenvården. Bakgrunden är hög smittspridning och låg vaccinationstakt.

Ämnen i artikeln:

SmittskyddCovid-19

Patienter inom slutenvården i Region Stockholm uppmanas från och med nu att bära munskydd utanför sitt vårdrum, samt i flerpatientrum när tvåmetersregeln inte kan upprätthållas till medpatienter, skriver regionen.

Barn under 16 år och personer som av någon anledning inte kan bära munskydd är undantagna rekommendationen, som hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm nu ger till samtliga chefer inom slutenvården.

Bakgrunden är att samhällsspridningen av covid-19 är fortsatt hög och tilltagande, samt att vaccinationen av befolkningen har försenats, vilket innebär en fördröjd effekt på samhällssmittan.

— Nu ökar antalet patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård mycket fort. Bara sedan i fredags har vi 58 fler patienter med covid-19 inskrivna vid våra sjukhus. Vi ser en smittökning på nästan 15 procent mellan vecka 9 och vecka 10, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt, i ett pressmeddelande.

Redan i slutet av januari infördes liknande rekommendationer i Region Uppsala. Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset, sade till Upsala Nya Tidning då, att munskydd är ett tillägg till flera andra åtgärder:

— Munskydd minskar spridningen av mikroorganismer. Fast det viktigaste är fortfarande att hålla avstånd.

Rekommendationen i Stockholmsregionen har tagits fram av Smittskydd Stockholm, tillsammans med Vårdhygien Stockholm och chefläkare, och kommer att råda tills vidare beroende på det epidemiologiska läget.

Johanna Engman/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev