onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Jona Elings Knutsson: Patientansvarig läkare rubbar inte fel i systemet

Ella Bohlin (KD) hävdar att patientansvarig läkare ger kontinuitet i vården. Så enkelt är det dock inte, skriver läkaren Jona Elings Knutsson i en slutreplik.

Publicerad: 22 november 2017, 09:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson: ”Det är tvärtom de hårda neddragningarna på sjukhusen som är det stora problemet.”


Ämnen i artikeln:

HälsaLäkareVårdplatserÄldresjukvårdÄldrevård

REPLIK Patientansvarig läkare (PAL) ska ge kontinuitet i vården, menar Ella Bohlin i sitt svar till min krönika ”Ställ en patientansvarig politiker till svars i stället”. Hon bortser därmed från två väsentliga saker.

Den första och viktigaste: det finns i dag ingen läkare som inte är ansvarig för sina patienter. Det är inte bristande ansvar som ger bristande kontinuitet.

Den andra: Kontinuitet uppstår när patienten kan gå till samma läkare med alla sina problem. I dagens system ska den läkaren vara husläkaren på vårdcentralen. Men PAL är inte menat att införas på vårdcentralerna utan på sjukhusen. Med den starkt fragmenterade vård vi har i dag ska sjukhusvården endast stå för avancerad vård, därefter ska patienten åter till husläkaren eller till öppenvård i vårdvalets regi.

Det vill säga, en kvinna med ont i magen söker sin husläkare. Om hen går bet kan hen skicka kvinnan till kirurg, och urolog, och gynekolog. Om gynekologen i öppenvård finner exempelvis en cysta som behöver opereras kommer hon till mig och mina kollegor på sjukhuset. Vi opererar bort cystan och sänder sannolikt henne hem dagen efter. Vi får inte ta kvinnan på återbesök, det har vi inte anslag för, hon får gå på kontroll hos öppenvårdsgynekologen.

Om den fortfarande finns kvar, aktörerna inom vårdvalet tenderar att uppstå och lägga ner, och de som finns kvar väljer att utföra vård som ger mycket betalt från landstinget. Men om prislappen på kontroll efter kirurgi på äggstockar är tillräckligt hög, så. Annars får kontrollen ske hos en annan öppenvårdsgynekolog. Om kontrollen är utan anmärkning men kvinnan fortfarande har ont i magen är det åter husläkarens bord.

Att i denna kedja av läkare peka ut cystoperatören på sjukhuset som PAL förändrar ingenting i vårdkedjan. Det förändrar inte att vi har delat upp vården i minimala beståndsdelar varemellan patienterna ska skickas - det är inbyggt i själva systemet.

Att Bohlin med politiska kamrater vill tillföra medel till primärvården är positivt, men förändrar inte heller den bristande kontinuiteten. Det är tvärtom de hårda neddragningarna på sjukhusen som är det stora problemet.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev