torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Påstådd läkare var inte anställd - region häver avtal

Publicerad: 2 februari 2022, 13:34

Region Sörmland häver avtal med vårdcentral sedan den inte kunnat finna att en person som påståtts arbeta där som allmänläkare över huvud taget är verksam i företaget. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Region Sörmland har med kort varsel hävt sitt avtal med en vårdcentral i Eskilstuna. En person som påståtts vara anställd som allmänläkare är enligt regionen inte verksam i företaget.

Ämnen i artikeln:

Region SörmlandHälsaPrimärvårdVårdcentraler

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Regionen har under en tid varit missnöjd med att vårdcentralen Årby inte haft rätt bemanning och därmed inte följt de regler som gäller för privata aktörer inom primärvården i Sörmland.  

– Vi kan inte finna att den person som påstås vara anställd som specialist i allmänmedicin, vare sig är anställd eller verksam inom företaget, säger Mats Henningsson, chef för Hälsoval Sörmland, i ett pressmeddelande.

Så från och med den 1 februari har Amore Hemomsorg AB inget avtal med regionen, vilket betyder att vårdcentralen inte får ekonomisk ersättning och heller inte har tillgång till regionens digitala system.

Verksamhetschefen accepterar dock inte beslutet. I ett brev till regionen anklagar han flera tjänstemän för att ha begått tjänstefel, uppger Eskilstuna-Kuriren. Han deklarerar också att vårdcentralen ska fortsätta bedriva verksamhet. 

Mats Henningsson tvivlar på att det är möjligt. 

– Datorerna, journalsystemet, mejlen, intranätet, ja hela it-strukturen och en del sjukvårdsutrustning ägs av regionen och ska lämnas tillbaka, annars hämtar vi sakerna, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

LÄS MER: Så har kommuner gjort för att häva avtal 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev