Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Pandemilag ger kommuner rätt att stänga

Publicerad: 28 december 2020, 12:06

Socialminister Lena Hallengren (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) höll en gemensam pressträff där de berättade om förslaget kring den tillfälliga pandemilagen som ska gälla från den 10 januari.

Lagen som ska införas redan den 10 januari ger kommuner rätt att stänga verksamheter för att minska smittspridning. De som bryter mot restriktionerna kan få böter.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetCoronaviruset

I dag lämnade regeringen in förslaget på en tillfällig pandemilag till lagrådet. Målet är att den ska gälla från den 10 januari till 30 september 2021, sa socialminister Lena Hallengren (S) på gemensam pressträff med näringsminister Ibrahim Baylan (S) på förmiddagen.

Lagen ska, enligt Lena Hallengren, skapa förutsättningar för regler som inte är så “trubbiga” som idag och ger regering, myndigheter och kommuner större befogenheter att reglera och i sista hand stänga ned verksamheter för att minska smittspridning.

Bland annat omfattar pandemilagen allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som idag regleras av ordningslagen, men den ger ger också regeringen möjlighet att fatta beslut om smittskyddsåtgärder för fler verksamheter som köpcentrum, fritids- och kulturverksamhet, gym, badhus, handelsplatser och kollektivtrafik.

– Det kan handla om nedstängning av butiker eller kollektivtrafik. Besluten kan variera eftersom det är skillnad på en orienteringstävling med personer utspridda i en stor skog, och idrottstävling inomhus med sittande publik, säger Lena Hallengren.

Regeringen föreslår att länsstyrelsen blir tillsynsenhet.

Regeringen kan ge både länsstyrelsen och en kommun befogenhet att utfärda smittskyddsåtgärder som till exempel nedstängning på lokal eller regional nivå.

– Det kan ge kommunerna rätt att besluta om förbud att vistas på en särskild plats, till exempel en badplats eller en stadspark. Men förbud kan bara meddelas om det finns en påtaglig risk för trängsel på platsen i fråga, säger Lena Hallengren.

Förutsatt att riksdagen den 8 januari ställer sig bakom förslaget innebär det att regeringen kan ställa krav på minskad trängsel. Om det inte efterlevs kan länsstyrelsen i sin tur, ställa krav på stängning.

Den som bryter mot nya pandemilagen kan få böter.

Även lokaler som hyrs ut för privata arrangemang regleras.

– Det handlar också om festlokaler och föreningslokaler. Det är föranlett av bilder som vi till exempel sett nyligen från Södertälje. Om riksdagen säger ja, får vi ett verktyg att göra något åt det, säger Ibrahim Baylan.

Regeringen ska besluta om rättsligt bindande regler för butiker och köpcentrum om pandemilagen godkänns, uppger Ibrahim Baylan.

– Det handlar om vissa typer av handelsplatser, som till exempel gallerior och varuhus där risken för smittspridning bedöms som hög och där det förekommer väldigt mycket trängsel, säger Baylan.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetCoronaviruset

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev