Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Oroande att Wikström vill stoppa privata sjukhus”

En majoritet av de boende i Stockholmsregionen ser positivt på att privatisera ytterligare ett akutsjukhus. Därför är det är med stor oro vi följer sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) planer på att införa en stopplag för privata akutsjukhus.

Publicerad: 31 mars 2015, 09:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stockholmarna är positiva till privata sjukhus, visar KD:s undersökning.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdVårdkvalitet

Stockholmare som får ta del av de dokumenterade framgångarna för den privata vården ger stöd för den typen av politik. Enligt en färsk undersökning från Yougov tycker 52 procent av de boende i Stockholmsregionen att det är ett ganska bra eller mycket bra förslag att låta ytterligare ett akutsjukhus övergå från offentlig till privat regi. 27 procent är negativt inställda till förslaget.

I veckan beslutade Alliansen i Stockholms läns landsting att utreda om ytterligare ett akutsjukhus i länet kan drivas av en annan aktör än landstinget. Det kan handla om till exempel en privat vårdgivare eller en stiftelse. Vi kristdemokrater vill flytta makt från politiker till enskilda människor, och därför ser vi detta som en reform för framtiden. Vi sätter patientens behov i centrum och vill arbeta långsiktigt för en hälso- och sjukvård i världsklass. Ett av de främsta skälen till att vi vill utveckla vården genom att öppna för andra aktörer än det offentliga är att vi har kunnat se hur S:t Görans sjukhus som drivs av Capio har visat sig vara mer effektivt i att ge vård än de andra sjukhusen i Stockholms län.

Vi har låtit undersökningsföretaget Yougov fråga 1 000 personer vad de anser om att lägga ut driften av ytterligare akutsjukhus till en annan aktör än det offentliga. En majoritet av de boende i Stockholmsregionen ser alltså positivt på att privatisera ytterligare ett akutsjukhus. Motsvarande siffra för hela landet är 43 procent.

Det är med stor oro vi följer sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) planer på att införa en lag för att stoppa möjligheten att låta fler akutsjukhus övergå till annan drift. Förvarningen om en stopplag rimmar dessutom illa med människors attityder. Enligt samma undersökning får ett förslag om stopplag endast stöd av var tredje väljare. I Stockholmsregionen är 50 procent negativt inställda till förslaget, att jämföra med 29 procent positiva.

Utvärderingar som Stockholms läns landsting regelbundet gör visar att S:t Görans sjukhus uppfyller vårdgarantin till störst del av samtliga akutsjukhus i landstinget. Sjukhuset ligger också bra till när det gäller tillgänglighet till akuten, och det har en lägre andel sjukhusrelaterade infektioner. I den senaste jämförelsen mellan S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset visar det sig att det förstnämnda sjukhuset producerar sin vård billigare, har en högre produktion per anställd och ger de anställda högre lön.

Invånarna i Stockholms län har haft goda möjligheter att ta del av vård som drivs i privat regi och finansieras med gemensamma skattemedel, och det verkar ha påverkat deras attityder. Undersökningen visar att stockholmarna är mer positiva till privata akutsjukhus än övriga landet. Vi ser uppgifterna som mycket intressanta att ta med vi nu undersöker framtiden för till exempel Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och ett eventuellt nytt akutsjukhus söder om Södermalm.

Vi kristdemokrater ser positivt på att låta andra aktörer än det offentliga verka inom vården eftersom vi vill ge patienterna bästa möjliga vård och ta ansvar för landstingets ekonomi. Oppositionen som hotar att fälla förslaget i landstingsfullmäktige bör verkligen ta sig en funderare om de har stockholmarnas bästa för ögonen.

Ella Bohlin, landstingsråd och gruppledare (KD) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdVårdkvalitet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev