måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Orimliga kostnader för NKS går ut över vården”

Nu måste landstinget kunna visa handling och förmåga att få kontroll över NKS. De höga kostnaderna går ut över vården, patienterna och personalen. Därför kräver Miljöpartiet att OPS-avtalet omförhandlas eller bryts, skriver Tomas Eriksson i en slutreplik.

Publicerad: 4 oktober 2017, 09:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Jag är tyvärr övertygad om att fram till NKS-avtalet löper ut om 22 år kommer vi att se många ytterligare rubriker om dörrar för en miljon.”

Foto: Gamma-Man, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Nya KarolinskaOPSMiljöpartiet

SLUTREPLIK Nya Karolinska sjukhuset i Solna (NKS) blir världens dyraste sjukhus. Det nya sjukhuset är bara delvis taget i bruk, men det har redan lett till spaltmetrar av chockerande avslöjanden. Nu senast framkom att anpassningar som en ny hylla kan kosta 100 000 kronor, att flytta en vattenkran 140 000 och en dörr inklusive arbetena omkring uppåt en miljon.

Jag förstår att det finns ett stort behov för Stig Nyman (KD) av att försvara sig och det stora projekt som han mycket riktigt var en av de mest inblandade i. Men oavsett vad Stig Nyman hävdar så fanns det bara en anbudsgivare till byggandet av NKS. Och när det framkom röstade MP, S och V emot att gå vidare med OPS-avtalet. Att personalens synpunkter inte tagits tillvara är ju de snart 200 olika tilläggsavtalen ett tydligt bevis för.

En sak har dock Stig Nyman rätt i. Det är bra att Irene Svenonius (M) nu äntligen signalerar en annan hållning gentemot Skanska. Hittills har Moderaterna pratat bort alla ifrågasättanden. Men i det läge som Stockholms läns landsting är i så är det resultat och inte bara prat som gäller.

Mindre justeringar i det finansiella upplägget kan visserligen spara mindre summor för skattebetalarna, men för att rädda vården i Stockholm krävs att hela avtalet bryts eller förhandlas om i grunden.

Grundproblemet i Stockholms läns landsting är att det efter 12 år med alliansmajoritet saknas politisk styrning. NKS är ju bara ett i raden av misslyckade upphandlingar som kostat skattebetalarna massor av pengar.

Jag är tyvärr övertygad om att fram till NKS-avtalet löper ut om 22 år kommer vi att se många ytterligare rubriker om dörrar för en miljon.

Nu måste landstinget kunna visa handling och förmåga att få kontroll över NKS. De höga kostnaderna går ut över vården, patienterna och personalen. Det är oacceptabelt. Därför kräver Miljöpartiet att OPS-avtalet omförhandlas eller bryts.

Tomas Eriksson, gruppledare (MP) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev