torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Orättvis kritik mot Statens institutionsstyrelse

Att beskriva LVM-vården som nära en kollaps och att ingen bryr sig är en förolämpning mot alla engagerade, erfarna och kunniga medarbetare inom Statens institutionsstyrelse (SiS) som varje dag gör ett fantastiskt jobb för samhällets mest utsatta individer, skriver flera representanter för SiS i en replik.

Publicerad: 23 oktober 2018, 12:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Droger är en mäktig motståndare. Foto: Colourbox.


Ämnen i artikeln:

TvångsvårdMissbruksvårdBeroendevårdSiS - förvar eller hjälp?Hälsa

Den 22 oktober skriver Sekos företrädare att Statens institutionsstyrelse (SiS) står inför en kollaps och att myndigheten behöver en genomlysning. Den 23 oktober skriver Thord Jansson, ordförande ST inom SiS, att ingen bryr sig om LVM-vården (lagen om vården av missbrukare).

Dessa beskrivningar av SiS verksamhet och LVM-vården är direkt felaktiga. Myndigheten vårdar en liten grupp av de mest belastade och utsatta i vårt samhälle. Att beskriva LVM-vården som nära en kollaps och att ingen bryr sig är en förolämpning mot alla engagerade, erfarna och kunniga medarbetare inom SiS som varje dag gör ett fantastiskt jobb för samhällets mest utsatta individer.

Vår verksamhet är öppen och granskas ständigt. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är SiS tillsynsmyndighet och utövar tillsyn över verksamheten vid våra institutioner. IVO gör både anmälda och oanmälda tillsynsbesök på alla våra institutioner. Dessutom står SiS skolverksamhet under Skolinspektionens tillsyn. Och SiS välkomnar alla dessa granskningar. Vi bedriver tvångsvård och ska tåla att granskas.

SiS har 4 000 anställda, av dem är många välutbildade och kunniga psykologer, socionomer, lärare och sjuksköterskor som genomför utredningar, behandlingsplanerar och handleder behandlingsassistenter i direkt klientarbete. Alla medarbetare på SiS institutioner är viktiga för en god vårdmiljö och arbetsmiljö, trots ett svårt uppdrag med många utmaningar.

Samtliga medarbetare som arbetar klientnära utbildas årligen i bemötandetekniker för att kunna trappa ner situationer som kan leda till hot och våld. Utöver detta erbjuds utbildningar i specifika behandlingsmetoder som riktas mot till exempel beroendeproblematik, självskadebeteende, suicidprevention eller kriminalitet.

Droger är dock en mäktig motståndare och drivkraften är stor för klienter att smuggla in olika preparat och fortsätta sitt missbruk. Uppfinningsrikedomen är stor för att få tag på droger och upprätthålla sitt missbruk. Ofta hittas det av våra medarbetare men vi kommer aldrig att kunna upptäcka allt. Istället är det av största vikt för oss att motivera klienterna att minska eller sluta med sitt beroende.

Uppföljning och förbättring är en del av SiS löpande verksamhet. Vi fångar upp ungdomars och klienters upplevelser bland annat genom ungdoms- och klientråd där förslag och åsikter beaktas.

Det genomförs även utskrivningsintervjuer där frågor om vårdtiden ställs. Nästan åtta av tio ungdomar svarar att de har trivts på avdelningen. De flesta (83 procent) uppger att medarbetarna har tagit sig tid att prata när ungdomen har behövt det. Sex av tio ungdomar uppger att skolan på SiS har motiverat dem att fortsätta studera. Nästan alla vuxna klienter (93 procent) anger att de känt sig trygga. Med tanke på att ingen ungdom eller klient kommer till oss av fri vilja och att det är tvångsvård som är vårt uppdrag så är det mycket höga siffror.

Kent Ehliasson, generaldirektör Statens institutionsstyrelse (SiS)

Maria Skoglund, verksamhetsdirektör missbruksvård SiS

Maria Hulthén, verksamhetsdirektör ungdomsvård söder SiS

Robert Stenbom, verksamhetsdirektör ungdomsvård norr SiS

Jan-Eric Josefsson, planeringsdirektör SiS

Annika Eriksson, utvecklingsdirektör SiS

Eleonore Källstrand Nord, chefsjurist SiS

Katarina Tillgren, HR-direktör

Fredrik Oljeqvist, IT-direktör SiS

Christer Pedersen, kommunikationsdirektör SiS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev