Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Olika journalsystem en risk för patienterna

För att minska risken för felbehandling och förbättra patientsäkerheten behövs ett gemensamt journalsystem för hela Sverige. Detta ska samordnas och upphandlas på riksnivå.

Publicerad: 14 augusti 2014, 13:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PatientsäkerhetItPatientjournaler

Sveriges 21 landsting är i behov att ett rejält omtag gällande IT-systemen. De kan i det närmaste beskrivas som ett lapptäcke. Patientsäkerheten kan inte garanteras och i nuläget klarar inte detta virrvarr av system grundläggande krav på funktionalitet och drift. Läkare spenderar mycket tid bara på att logga in och ut mellan olika system. Tid som egentligen skulle lagts på patienten och hennes behov. Olika landsting använder som bekant olika journalsystem, som i sin tur ska arbeta med många andra och alltsammans ska sedan fungera ihop. Problemen är uppenbara.

För att underlätta kommunikationen med patienten, minska risken för felbehandling och förbättra patientsäkerheten menar jag att ett nationellt journalsystem för vården är nödvändigt. Detta ska samordnas och upphandlas nationellt.

I dag finns Inera-projektet Nationell Patientöversikt (NPÖ). NPÖ ingår i en nationell IT-strategi för e-hälsa som samtliga landsting och regioner i Sverige står bakom. Via NPÖ kan behörig vårdpersonal få tillträde till patientinformation från flera vårdgivare – både offentliga och privata under förutsättning av att patienten ger sitt samtycke. Projekt som NPÖ är ett gott initiativ men mer av långsiktighet krävs.

Trygg och säker vård bygger på att vårdpersonalen kan få information om patienten. Det kan handla om exempelvis tidigare sjukdomar eller medicinering. Därför krävs nya lösningar, en samlad tydlig strategi och inte minst politisk vilja.

För att undvika lapptäcksmodellen menar jag att det är nödvändigt att upphandlingen av nytt journalsystem sker på nationell nivå. För en mer jämlik vård, god kvalité och för att underlätta för patientinvolvering har vi kristdemokrater fört fram tanken att staten bör ta ett ökat ansvar för delar av vården som i dag vilar på landsting och regioner. IT-systemens tillkortakommanden är ett tydligt exempel på när den gruppering av landet, som Axel Oxenstierna var arkiteten bakom, inte är tillfredsställande och illa anpassad för dagens behov.

Journalsystemet ska utgå från ett sammanhållet informationslager och ett öppet tjänstegränssnitt som tillåter att flera system och lokala landstingstillämpningar kan samverka. Patienten ska fortsatt kunna ge samtycke till att hans/hennes journal kan läsas av personal som är delaktig i vården. Hänsyn ska givetvis tas till integritetsaspekten i utformandet av ett nationellt journalsystem.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev