Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Okunskap leder till utebliven vård

Iktyosföreningens kartläggning visar att hälften av landstingen och regionerna inte ger personer som har den sällsynta hudsjukdomen iktyos rätt till medicinsk fotvård. Boendeort och okunskap styr insatserna snarare än behovet.

Publicerad: 28 januari 2013, 11:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Ersättningsregler

Iktyos är ett samlingsnamn för ett antal ärftliga hudsjukdomar, de flesta sällsynta och mycket svåra. Huden är torr, fjällande, förtjockad och ibland blåsbärande. Fötterna drabbas hårt i och med att huden ”växer” sig tjock över foten och naglarna blir kloliknande. Utebliven fortvård leder till svår smärta och man får svårt att gå. Få personer med svår iktyos klarar av att sköta sina fötter på egen hand.

Den medicinska fotvården, alltså subventionerad professionell fotvård under högkostnadsskyddet, är mycket viktig för personer med svår iktyos. Trots detta säger hälften av landstingen nej till iktyosdrabbade som har behov av detta. Samtidigt får personer med svår diabetes, även en del psoriatiker och reumatiker, sin självklara rätt till denna vård om behov föreligger. Likväl är fotbesvären lika allvarliga för många med iktyos. Det måste vara behovet av medicinsk fotvård som ska gälla, inte vilken diagnos man har eller var någonstans i Sverige man bor.

Flera landstingpolitiker Iktyosföreningen varit i kontakt med uttrycker att ”det har vi inte råd med” eller ”vi känner inte till någon med iktyos inom våra gränser”. Uppskattningsvis finns det högst 500 personer i Sverige med så svår iktyos att de har behov av medicinsk fotvård. Det innebär en mycket liten kostnad för landstingen. Många iktyosdrabbade betalar fullt pris för sin behövda fotvård. Det är orimligt. Andra patientgrupper med svåra fotproblem får subventionerad fotvård.

Iktyosföreningen tycker det är hög tid att politiker som ansvarar för hälso- och sjukvårdsfrågor i berörda landsting tar frågan om medicinsk fotvård för iktyosdrabbade på allvar. Låt professionen avgöra vem som är i behov av medicinsk fotvård, inte okunskap om iktyos. Lägg till personer med iktyos till de grupper av patienter som ni i dag upphandlar medicinsk fotvård för.

Eywind Zaar-den Dulk, ordförande Iktyosföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ersättningsregler

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev