tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Okunnigt om Nya Karolinska, finansministern

Magdalena Andersson (S) misstänker skattefusk i bygget av Nya Karolinska och kräver en lokal kriskommission. Finansministerns inhopp i frågan är okunnigt och dessutom högst olämpligt från henne i ett läge då en rättsprocess pågår. Och vad har hon egentligen gjort för skattemoralen mer än att snacka?

Publicerad: 3 oktober 2016, 03:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det vore klädsamt om landets finansminister gjorde något mer balanserade och genomtänkta inhopp i debatten, anser Paul Lindquist (M).

Foto: Anders Wiklund, TT


Ämnen i artikeln:

Nya KarolinskaModeraternaByggreglerSkatterMagdalena Andersson

Socialdemokraterna och regeringen har det motigt. Opinionssiffrorna lyfter inte från ett redan dåligt valresultat. De ekonomiska siffrorna lyfter inte trots högkonjunktur. Runt om i landet brinner bilar och förorter medan polisen tappar tre medarbetare om dagen. Vad gör då finansministern, när läget är som mest besvärligt? Riktar uppmärksamheten någon annanstans, såklart.

Vid flera tillfällen den senaste tiden har Magdalena Andersson lagt pannan i djupa veck över Stockholms läns landsting. Det står henne naturligtvis fritt att fokusera på lokal landstingspolitik i stället för att prioritera statens finanser. Men det vore klädsamt om landets finansminister gjorde något mer balanserade och genomtänkta inhopp i debatten.

Det senaste strecket på finansministerns omsorgsfullt veckade panna kommer av Nya Karolinska i Solna - NKS. Moderaterna behöver tillsätta en lokal kriskommission, menar ministern. Det kunde varit påpassligt, om det inte var så att landstingsfullmäktige för en vecka sedan redan sagt ja till Alliansens förslag om en total granskning av projektet – från ax till limpa.

Det är viktigt att granska beslutsprocessen kring viktiga avtal, men också viktigt att stå upp för de beslut som fattas. Socialdemokraterna som nu ifrågasätter och misstänkliggör vad som står i avtalet röstade ju för det. Och det var dåvarande S-ledaren i landstinget, Ilja Batljan, som gjorde justeringar i avtalet och efteråt konstaterade att ”det här är historiskt bra”.

Just nu ligger ett ärende i svensk domstol och väntar på avgörande. Det projektbolag som bygger och senare kommer att underhålla Nya Karolinska i Solna har deklarerat för sin verksamhet, medan Skatteverket har en annan uppfattning om hur inkomsterna och avdragen borde redovisas och hur mycket skatt som därför ska betalas. Vilken part som har rätt tolkning avgörs i en rättsstat av domstolarna. Men finansministern har redan bestämt sig för att det är ”skattefusk”.

Vi moderater anser att den som bedriver verksamhet i Sverige också ska betala skatt här. Människors skattepengar ska hanteras med respekt och resurserna till välfärden ska användas effektivt. Mellan 1999 och 2006 genomförde Socialdemokraterna i regeringsställning förändringar som ledde till kryphål och gräddfiler som resulterade i omfattande skatteplanering och urholkade legitimiteten för skattesystemet. Moderaterna och alliansregeringen såg till att täppa till hålen, bland annat genom att skärpa möjligheterna att göra ränteavdrag i så kallade räntesnurror. När lagen skärps måste den följas även om det ger nya förutsättningar för en verksamhet.

Det är lika oacceptabelt att företag bryter mot lagen som att privatpersoner gör det. Ingen ska komma undan med skattefusk. Men det är också lika självklart att en finansminister borde veta hur en skatterättslig process går till i Sverige, och att ministrar inte ska uttala sig om pågående mål i svensk domstol.

Det märkliga med Magdalena Anderssons inhopp i NKS-frågan är inte bara att hon är illa påläst om vilka granskningar som görs och vilka partier som har fattat besluten, utan också att hon uttalar sig okunnigt och för ett statsråd högst olämpligt i en pågående skatterättsprocess.

Moderaterna och Alliansen minskade konkret möjligheten till skattesnurror. Vad har Magdalena Andersson gjort för skattemoralen mer än att snacka?

Paul Lindquist, investerings- och fastighetslandstingsråd (M), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev