fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ökad vårdtillgänglighet – men bara för de rikaste

Bohlins och Starbrinks exempel visar – sannolikt tvärtemot avsikten – att det offentliga är att lita på, medan de privata vårdbolagen lägger ned när lönsamheten blir lägre än förväntad, skriver Vänsterpartiet i sin slutreplik.

Publicerad: 26 februari 2018, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Offentlig sektorTillgänglighetHälsaPrivat drift

”Alliansen satsar på och utvecklar sjukvården i Stockholm, att påstå något annat är osanning”, skriver landstingsråden i Stockholms läns landsting, Ella Bohlin (KD) och Anna Starbrink (L), i en replik till oss.

Vi har olika uppfattningar om vad som ryms i begreppen ”satsa på” och ”utveckla”. För kristdemokrater och liberaler är dessa begrepp synonyma med ”privatisera”. Vi håller inte med om deras definition, och vi ville med våra exempel visa att privata vårdgivare inte sällan bommar igen när lönsamheten är otillräcklig, eftersom de drivs av andra behov än att ge jämlik vård. Att Aleris i Järva har stängt på grund av dålig lönsamhet är inte lögn, de säger de ju själva.

Däremot är Starbrinks och Bohlins egna argument rätt bedrägliga. De överdriver kraftigt tillgången till sjukvård i Järva, och anför som stöd för sitt påstående bland annat en ny mottagning för barntandvård i Tensta. Men de nämner inte att den i själva verket ersätter en folktandvårdsmottagning som lades ned i höstas.

De nämner också Järvas nya närakut, utan att berätta att det är Aleris som stänger en akut som landstinget tar över och vidareutvecklar. Och så tar de upp att Rinkeby vårdcentral vunnit pris för tillgänglighet, men undviker att upplysa om att Rinkeby VC är offentligt driven, och att den sedan vårdvalet infördes har förlorat miljontals kronor i ersättning.

Deras exempel visar tydligt – sannolikt tvärtemot avsikten – att det offentliga är att lita på, medan de privata vårdbolagen lägger ned när lönsamheten blir lägre än förväntad.

”I Stockholm har vårdval införts på ett stort antal områden”, skriver de och det är ingen osanning – Stockholms läns landsting leder överläget svenska vårdvalsligan med våra nästan 40 stycken.

Sedan följer däremot utsagor som inte är helt sanningsenliga. Enligt icke specificerad ”statistik” har vårdvalen förbättrat tillgängligheten till sjukvård. Men enligt landstingets egen utvärdering från förra året, tio år med vårdvalet, har sjukvården blivit mindre tillgänglig för de som behöver den mest, och tvärtom. Kontinuiteten har också blivit lidande, fastslår utvärderingen, och dessutom har vården blivit dyrare.

Någon utvärdering behövs knappast för att inse vad som händer med valfriheten och mångfalden när några få stora vårdkoncerner disponerar nästan allt större delar av Stockholms sjukvårdsmarknad. Vårdbolag som prioriterar avkastning till aktieägare över vård till sjuka.

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)

Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev