Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ökad trygghet med kommunal hemsjukvård

Ökad säkerhet och trygghet för medborgaren, bättre kontinuitet och uppföljning, färre vårdkontakter och mindre spring hemma hos den som har behov av sjukvård i hemmet. Det är fördelarna med att kommunerna tar över ansvaret för hemsjukvården.

Publicerad: 9 maj 2017, 07:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bättre kontinuitet och uppföljning, färre vårdkontakter och mindre spring är några tydliga fördelar för medborgaren.


Ämnen i artikeln:

HemsjukvårdStockholmKommunerÄldrevård

I december ska Kommunförbundet Stockholms Län och Stockholms läns landsting lägga fram ett förslag om att kommunerna i länet övertar hemsjukvården från landstinget. Stockholms län är enda län i landet där kommunerna inte tagit över hemsjukvården. Vi som företräder kommunerna i KSL:s politiska ledningsgrupp för samverkan inom vård- och omsorgsområdet är överens över partigränserna om att reformen är viktig för våra medborgare och sätter den enskilde vårdtagaren i centrum.

Kommunerna i Stockholms län har goda förutsättningar att i samband med övertagandet skapa en samlad vård och omsorg, som möter de behov medborgaren har idag. När kommunen får ett helhetsansvar för vård och omsorg i hemmet ökar säkerheten och tryggheten för den som behöver stöd.

Bättre kontinuitet och uppföljning, färre vårdkontakter och mindre spring är några tydliga fördelar för medborgaren. En samordnad hemtjänst och hemsjukvård kan också ge bättre förutsättningar för den enskilde som vill bo kvar i sitt eget hem. Det är dock viktigt att poängtera att kommunerna även i framtiden kommer att ha en nära samverkan med landstinget, eftersom läkarinsatser och avancerad sjukvård i hemmet fortsatt kommer att vara ett landstingsansvar.

För kommunerna ger ett övertagande av hemsjukvården förutsättningar att bygga en professionell organisation som möter flera behov och ett helhetsansvar för den som behöver sjukvård i hemmet. Att kommunen får ansvar för mer kvalificerade arbetsuppgifter kan också ge kommunen möjligheter att attrahera nya medarbetare och erbjuda goda utvecklingsmöjligheter för de anställda.

I grund och botten handlar frågan om alla de människor som har behov av hemsjukvård. Det är deras trygghet och deras rätt till en god vård utifrån deras individuella behov som ska vara avgörande. Och det sker bäst genom en samordnad vård och omsorg i kommunerna.

Vi hoppas nu att alla kommuner ser till fördelarna med ett kommunalt ansvar för hemsjukvården även i Stockholms län. Vi anser att det är dags för Sveriges folkrikaste region att ta det steg övriga kommuner i Sverige redan valt att ta.

Kommunförbundet Stockholms Läns representanter i ledningsgruppen för Samverkan inom vård- och omsorgsområdet i Stockholms län (VIS)

Michaela Fletcher, kommunalråd (M) Österåker

Anna-Lena Johansson, kommunalråd (L) Sollentuna

Clara Lindblom, äldre- och personalborgarråd (V) Stockholm

Martina Mossberg, oppositionsråd (M) Haninge

Liselott Vahermägi, (S), Nynäshamns kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev