Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Ökad tillgänglighet till naloxon räddar liv”

Nu kan även sjuksköterskor förskriva naloxon mot överdoser. Det är oerhört positivt och kommer att rädda liv. Ökad tillgänglighet till sprututbyte och naloxon är två viktiga steg framåt för att minska narkotikadödligheten, skriver Annika Strandhäll (S) socialminister.

Publicerad: 12 november 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nu är regelverket och föreskrifterna ändrade så att även sjuksköterskor kan förskriva naloxon mot överdoser, skriver Annika Strandhäll (S).

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Erik Simander/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

LäkemedelSjuksköterskorNarkotikaMissbruksvårdSocialdemokraterna

Den narkotikarelaterade dödligheten i Sverige är för hög. Varje människa som dör av narkotika är en för mycket, och de svenska siffrorna sticker ut när man jämför med andra länder. Den senaste mandatperioden har regeringen därför påbörjat ett brett arbete för att minska dödligheten. En del i detta är att öka tillgången till naloxon samt öka möjligheten till sprututbyte.

Sverige behöver minska narkotikadödligheten på flera håll samtidigt. Vi kan aldrig acceptera att unga människor dör till följd av droger som de enkelt kan få tag i på nätet. Vi vet av erfarenhet att så fort den här typen av droger blir narkotikaklassade så försvinner de till stor del från marknaden. Regeringen beslutade därför tidigare i år om flera nya förslag för att snabba på och effektivisera klassningsprocessen för nätdroger.

Regeringen har under en längre tid arbetat för att tillgängliggöra naloxon för fler. Naloxon är ett effektivt och lättanvänt läkemedel som kan häva överdoser av exempelvis heroin eller fentanyl. Socialstyrelsen och Läkemedelsverket har därför på regeringens uppdrag arbetat för att öka tillgången.

Nu är regelverket och föreskrifterna ändrade så att även sjuksköterskor kan förskriva naloxon mot överdoser. Det är oerhört positivt och kommer att rädda liv. I praktiken innebär detta att naloxon ska få lämnas ut till patienten direkt av den som förskriver det. Det är inte minst en trygghet för personer med missbruk och deras anhöriga. Vi vet från andra länder att det kan minska antalet överdoser och dödsfall.

De större förändringar som nu görs ger förutsättningar för vården att starta naloxonprogram som bland annat kan bedrivas i anslutning till sprututbytesverksamheter.

Vi har också kunnat se hur tillgängligheten till sprututbyte har ökat och nu finns på fler platser i landet. Det är ett resultat av regeringen Löfvens beslut under föregående mandatperiod  som innebär att åldersgränsen har sänkts och att landstingen har blivit ensamma huvudmän för verksamheterna. Vi vet av erfarenhet att sprututbyte fungerar och när tillgängligheten ökar skapar det förutsättningar för bättre hälsa för en mycket utsatt målgrupp.

Ökad tillgänglighet till sprututbyte och Naloxon är två viktiga steg framåt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra för framtida regeringar. Att minska narkotikadödligheten är hela samhällets gemensamma ansvar.

Annika Strandhäll, socialminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev