torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ojämn fördelning av postcovidmottagningar

Publicerad: 26 juli 2021, 08:22

Bara sju regioner har särskilda mottagningar för patienter med postcovid, visar en kartläggning som Sveriges radio gjort. Foto: NIKLAS LARSSON

Bara sju av landets 21 regioner har en särskild postcovidmottagning visar en kartläggning som Sveriges radio Ekot har gjort.

Ämnen i artikeln:

HälsaCovid-19

Fördelningen av mottagningarna är dessutom ojämn: i hela Norrland finns en enda mottagning medan region Östergötland har tre.

Utöver de sju regioner som har postcovidmottagningar är det fyra regioner som planerar att starta sådana. Flera regioner som inte satsar på särskilda mottagningar för patienter med långdragna besvär av covid-19 erbjuder i stället rehabilitering med hjälp av multiprofessionella team, visar Ekots kartläggning.

LÄS MER: 11 000 med postcovid inom primärvården 

Överläkare Judith Bruchfeld, som startade Sveriges första postcovidmottagning på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, säger till Ekot att det är olyckligt vården inte är mer jämlik i landet. Hon anser att det är viktigt att ha ”rätt glasögon på sig” för denna patientgrupp, vilket inte alltid finns inom primärvården.

Men enligt Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), arbetar regionerna utifrån sina lokala förutsättningar.

– Att ha en likadan organisatorisk struktur i alla regioner är inte alltid det mest ändamålsenliga, utan det viktiga är att man kan erbjuda samma innehåll i vården, säger Emma Spak till Sveriges radio.

Fler planerar att starta mottagningar

Regionerna som har postcovidmottagningar:

Stockholm

Skåne

Värmland 

Västerbotten

Västmanland

Västra Götaland

Östergötland

Regioner som planerar att starta postcovidmottagningar:

Dalarna

Sörmland

Uppsala

Örebro

Källa: Sveriges radios enkät

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev