tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Oetisk organhandel kräver en svensk lagstiftning

Den kinesiska regimen har länge tillåtit att organ skördas från dödsdömda fångar i samband med avrättningar. Mindre känt är att organ även tas från levande samvetsfångar. Flera länder har nu stiftat lagar för att förhindra organturism, och det är hög tid att även Sverige agerar.

Publicerad: 28 juni 2018, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Falun Gong-utövare utgör den största gruppen drabbade av Kinas oetiska organdonationer.

Foto: Dai Bing/Epoch Times, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Etik

Ett av de länder som ofta lyfts fram när det gäller oetisk organhandel är Kina.

Även om frågan uppmärksammats i politiska forum och parlament världen över, så råder fortfarande stor okunskap hos allmänheten. Efter att flera länder stiftat lagar och öppet fördömt dessa brott är det hög tid att även Sverige agerar med lagstiftning och information till sina medborgare.

Redan 2006 publicerades Bloody Harvest, den första oberoende rapporten om organstölder från samvetsfångar i Kina, och i juni 2016 kom en uppdaterad version på 680 sidor. I rapporten framgår att Falun Gong-utövare utgör den största gruppen drabbade (Falun Gong är en fredlig qigong- och meditationsmetod), men även tibetaner, kristna och uigurer utsätts för systematiska organstölder.

De tillfångatagna offren utgör en levande organbank som förser kinesiska sjukhus med en i princip obegränsad tillgång på organ. Offren utsätts för rutinmässiga läkarkontroller med blod- och vävnadsprover, och löper sedan stor risk att få sina organ stulna för transplantation – en process som alltid innebär att den drabbade mister livet. Organen säljs för stora pengar, och såväl sjukhus, läkare, fängelser och poliser tar del av profiten.

Patienter kan exempelvis köpa en njure i Kina med en väntetid på bara två till fyra veckor. I resten av världen, Sverige inräknat, är väntetiden för en njurtransplantation normalt flera år.

Sedan år 2000 har antalet transplantationscentra i Kina ökat explosionsartat, och utredarna bakom rapporten uppskattar antalet transplantationer till mellan 60 000 och 100 000 per år, vilket vida överstiger regimens officiella siffror på 10 000 per år. Detta är särskilt uppseendeväckande då det fortfarande inte finns något fungerande organdonationssystem, och antalet frivilliga donationer är nästintill obefintligt.

Efter publiceringen av rapporten Bloody Harvest har flera länder antagit lagar som kriminaliserar organhandel, med syfte att förhindra organturism till Kina. Israel var först ut, och lagen antogs efter att en läkare fått veta att en av hans patienter i förväg fått ett exakt datum för en hjärttransplantation i Kina – något som bara är möjligt om man redan vet exakt när donatorn kommer avlida.

Taiwan, Spanien och Italien har antagit liknande lagar, och Norge är ett av de senaste länderna som ratificerat sin lag om organhandel.

Nu höjs röster för att också Sverige ska följa samma exempel, så att ingen svensk medborgare ska kunna åka till Kina eller andra länder i syfte att köpa ett organ och därmed bli delaktig i dessa människorättsbrott. Flera motioner finns inlämnade till Sveriges Riksdag om lagförslag gällande oetisk organhandel.

Sveriges regering bör göra allt som står i dess makt för att en svensk lagstiftning ska införas, och på så sätt bidra till att strypa marknaden för dessa brott, som sker i det kinesiska kommunistpartiets regi. Vidare vill vi att Sverige agerar i FN och EU för att få till stånd en internationell oberoende undersökning angående Kinas illegala organhandel.

Hans Rothenberg, riksdagsledamot (M)

Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP)

Lotta Johnsson Fornarve, riksdagsledamot (V)

Jojje Olsson, författare och journalist

Petra Lindberg, ordförande SHRIC- Supporting Human Rights In China

Peter Ebertz, ordförande för International Society for Human Rights – Sweden

Lei Wang, ordförande, Svenska Föreningen för Falun Dafa

Mattias Björnerstedt, ordförande Svenska Tibetkommittén

Nijat Turghun, ordförande Uiguriska Utbildningsföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Etik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev