Sjukvård
Nya patientlagen är som kejsarens nya kläder
Cancer är det tydligaste exemplet på att det finns mycket att göra för att utrota orättvisor i vården och rädda tusentals liv. Det nya patientlagen sägs ha det som mål. Men lagen är helt utan rättigheter för patienten och inget annat än kejsarens nya kläder – en bluff.
Publicerad: 3 februari 2015, 04:45
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Riv upp den nya patientlagen, den är en bluff. Foto: Engelsk illustration av Kejsarens nya kläder
Cancer är den absolut största sjukdomen i Sverige. Vi är en halv miljon människor som är drabbade. Var tionde minut får en ny person ett cancerbesked. 4 500 av oss dör varje år i onödan. Patienter överlever olika länge beroende på hur och var vi bor och behandlas samt vilken socioekonomisk status vi har.
Det finns med andra ord mycket att göra för att utrota orättvisor i vården och rädda tusentals liv.
I januari 2015 kom en ny patientlag. Men namnet patientlag är både vilseledande och märkligt då patient + lag indikerar att det rör sig om några slags rättigheter. Så är det inte. Patientlagen ger inga rättigheter överhuvudtaget till patienter.
Patientlagen hyllas av politiker, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), landstingen, vårdgivarna. Men inte av oss som berörs: patienterna. Lagen är nämligen inget annat än Kejsarens nya kläder – en bluff!
Patientlagen ska bland annat stärka patientens möjlighet att välja ”utförare” i andra landsting. Men hur kan jag som patient veta vilken utförare som är bättre än den som jag har tilldelats i mitt eget landsting? Ska jag fråga den doktor jag har tilldelats? Det kommer de flesta patienter att känna sig väldigt obekväma med. Det kan jämföras med att fråga sin partner om hen kan rekommendera en annan partner som kan testas och se om den är bättre.
Dessutom måste patienten själv bekosta alla omkostnader det innebär att få vård på annan ort, till exempel resor och övernattningskostnader.
Det är en stor skillnad på att sjukvården har skyldigheter mot att en patient har rättigheter. För de skyldigheter sjukvården har i dag finns inget system för att följa upp om detta verkligen görs. Det finns inte heller några möjligheter till sanktioner mot dålig och orättvis cancervård. För den som däremot har juridiska rättigheter finns en möjlighet att utkräva ansvar och utdela sanktioner mot den som inte levererar den som lagen föreskriver.
Vid sidan av patienträttigheter behövs tvingande riktlinjer från centralt håll för behandling och rehabilitering som alla landsting måste följa. I dag är det enbart rekommendationer. Tvingande riktlinjer skulle häva de socioekonomiska orättvisorna.
Sveriges Kommuner och Landsting betraktar nya patientlagen som ett verktyg för att jämna ut de geografiska skillnaderna. Men kastar samtidigt in en brasklapp. En av de högst ansvariga på SKL förklarade i en intervju att det finns en risk att det i högre grad blir patienter som är starka och som kan tala för sig som utnyttjar möjligheterna. ”Paradoxalt nog kan det här innebära en minskad jämlikhet i det avseendet, om man inte är vaksam, även om inte det var intentionen”, löd slutsatsen. Vi stämmer helt in i SKL:s farhågor.
Nätverket mot cancers grundläggande idé är att patienternas krav på hälso – och sjukvården ska vara juridiskt utkrävbara genom en ”Patienträttslagstiftning”. Den lag vi nu fått är en frisering av hälso- och sjukvårdslagen – en 30 år gammal ramlag som befäst och förstärkt orättvisorna för oss patienter.
Vi uppmanar sjukvårdsminister Gabriel Wikström: Riv upp den nya patientlagen och ge oss istället en lag som ger patienten utkrävbara juridiska rättigheter.
Katarina Johansson, ordförande Nätverket mot cancer
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.