Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Nya kliniker löser inte förlossningskrisen

Vi kan inte sitta still när beslut som såg bra ut på pappret riskerar att skapa otrygghet för de som föder barn i Stockholm. Nya kliniker är i sig ingen lösning. Det som nu måste till är en dialog mellan politiker och medarbetare och en satsning på barnmorskornas arbetsmiljö, replikerar Helene Öberg.

Publicerad: 19 december 2013, 13:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SjuksköterskorFörlossningsvård

Trycket på förlossningsvården i Stockholm har i flera år varit högt. Nu finns en ansökan om att öppna ytterligare en förlossningsklinik i länet. Den är ännu inte beslutad, men det finns en oro att en ny klinik inte löser problemen utan istället riskerar att skapa nya. Och om några år förväntas ytterligare en klinik öppna på S:t Görans sjukhus.

För att förstå att nya kliniker inte löser alla problem måste man känna till tre saker. Det första är att den verksamhet som finns i dag på Karolinska Solna läggs ned i samband med att Nya Karolinska öppnar. Det nya sjukhuset ska fokusera på högriskförlossningar, och inte ta emot lika många normalförlossningar som i dag. Det andra är att det föds fler barn. Därför behöver platserna utökas, för att möta det ökade antalet bebisar som väntas. Det tredje är att trycket redan i dag är hårt på förlossningsklinikerna. Att enbart kompensera för befolkningsökning räcker inte. Det behövs en särskild förstärkning för att vården också ska kunna arbeta evidensbaserat, med en barnmorska per kvinna i förlossningens slutskede.

Den plan som nu görs med nya kliniker avlastar inte dagens akuta situation. Det kommer att finnas fler kliniker att välja mellan men det ser ut som att antalet barnmorskor som ska bemanna upp dessa platser är konstant. De kliniker som förlorar barnmorskor till den nya enheten kan tvingas stänga något av sina förlossningsrum.

Att få in fler barnmorskor i verksamheten är en nyckelfaktor för att lösa de kapacitetsproblem förlossningsvården står för. Stockholms landsting måste bli en attraktiv arbetsgivare som attraherar de som redan i dag är barnmorskor att vilja arbeta på förlossningen. En slitsam arbetsmiljö har gjort att många tvingas arbeta deltid, eller väljer att använda sin kompetens inom andra verksamheter. Landstinget behöver erbjuda en arbetsmiljö där det finns möjlighet att använda sin kompetens fullt ut, tid för konsultation om patientens behov, tid för återhämtning och möjlighet till kompetensutveckling. Genom en god löneutveckling och lön under utbildningen kan vi attrahera fler av dagens sjuksköterskor att specialistutbilda sig.

För att hantera kapacitetsbristen på kort sikt vill Miljöpartiet öppna en särskild sjukvårdsrådgivning och akutmottagning för gravida kvinnor. I dag ansvarar förlossningsklinikerna också för kvinnor som är i graviditetens senare del, som söker vård för annat än förlossning. Genom att skilja ut den vården kan vi öka kapaciteten på förlossningsrummen något, men de stora utmaningarna återstår att lösa. För att lyckas med dem tror vi att en dialog mellan politiker och förlossningsvårdens medarbetare är nödvändig. Vi kan inte riskera att beslut som såg bra ut på pappret får konsekvenser som riskerar en fortsatt trygg förlossningsvård.

Helene Öberg, oppositionslandstingsråd (MP), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln: