Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ny vårdpolitik krävs om alliansen ska vinna 2018

Centerpartiet har med anledning av det inställda extra valet en möjlighet att utforma en modig och konkret reformagenda i opposition. Sjukvården är ett av de viktigaste politiska områdena. Jag vill lyfta tre reformområden för framtidens sjukvård och framtidens centerpolitik, skriver Alfred Askeljung, som kandiderar till förbundsordförande för Centerstudenter.

Publicerad: 20 januari 2015, 09:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Förvaltande räcker inte - borgerligheten behöver nya idéer på vårdområdet.

Foto: Henrik Montgomery / TT


Ämnen i artikeln:

TandvårdCenterpartiet

Sjukvården var en av de absolut viktigaste valfrågorna i höstens val. En stor majoritet av de som är i kontakt med sjukvården är nöjda och Sverige står sig väl i många internationella jämförelser. Trots detta har många människor i dag en uppfattning om att svensk sjukvård skulle vara dålig för andra delar av befolkningen än de själva.

Vi behöver fråga oss vad den uppfattningen kommer ifrån. Det går det inte att förneka de många exempel på människor som drabbats av undermålig sjukvård, vårdrelaterade infektioner, vårdskador och rent slarv. Väntetiderna på många av landets akutmottagningar och i delar av specialistvården och psykiatrin är också konkreta misslyckanden. Förvaltande räcker inte i den här situationen - borgerligheten behöver nya idéer på vårdområdet.

Sveriges befolkning blir allt äldre. Att människor är allt friskare och lever allt längre gör att kraven på sjukvården ökar. Tekniska och medicinska framsteg gör att vi kan hjälpa människor i allt större utsträckning. Som ett resultat blir vården allt dyrare och mer specialiserad.

Vi måste kunna garantera god vård till alla människor. Då får det inte finnas utrymme för politiska krafter att ifrågasätta alla människors rätt till den vård de behöver.

I Centerstudenters kommande socialpolitiska program kommer vi att föreslå ett antal reformer för att modernisera och säkra framtidens välfärd. Ett av områdena kommer att vara sjukvårdens finansiering och organisation. Jag presenterar här tre reformambitioner för framtidens sjukvård.

1. Se över hur sjukvården kan finansieras via reglerade försäkringslösningar

Sjukvården finansieras i dag via skattesedeln och är föredömligt tillgänglig för alla människor. Samtidigt ökar den privatfinansierade vården vilket är ett tydligt underbetyg för den offentligfinansierade vården. Försäkringsbaserade och reglerade lösningar finns i nästan hela OECD med mycket bra resultat både vad gäller kvalitet och effektivitet i exempelvis Nederländerna och Schweiz. Liknande reformer i Sverige förutsätter självklart bred blocköverskridande enighet. Här har Kristdemokraterna påbörjat en politisk diskussion om vårdens organisation som även borde inkludera finansieringsformerna.

2. Öka upphandlingen av sjukvård till bra privata företag

I dag är en mycket stor majoritet av svensk sjukvård driven i offentlig regi. Även om jämförelser med planekonomi är överdrivna så underpresterar tyvärr många landstingsdrivna sjukhus, speciellt vad gäller verksamhetsstyrning. Bra exempel på privata vårdföretag saknas inte. Amerikanska Kaiser Permanente och svenska Capio S:t Göran är två bolag som levererar tillgänglig och effektiv vård i världsklass.Erfarenheterna av upphandlad vård här i Sverige visar att det ofta ger bättre resultat och högre effektivitet än traditionella vårdformer. Landstingen och regionerna bör med hjälp av SKL arbeta systematiskt för att upphandla i dag bristande verksamheter.

3. Tillgängliggör tandvård för alla

Trots reformerna för att göra tandvård billigare som gjordes under den tidigare alliansregeringen, med till exempel allmänt och särskilt tandvårdsbidrag för unga respektive kroniskt sjuka, så är tandvård fortfarande en betydande kostnad för många människor. I dag drar sig många unga vuxna och ekonomiskt utsatta familjer från att besöka tandvården av kostnadsskäl.

Detta är allvarligt mot bakgrund av att allt fler kliniska studier visar på tandhälsans betydelse för människors hälsotillstånd. En god tandhälsa får inte riskera att bli en klassfråga. Att tillgängliggöra tandvård för alla kommer att ge fler en bättre hälsa och i förlängningen färre sjukskrivna. Det är hög tid att vi ser tänderna som en del av kroppen. Borgerliga sjukvårdspolitiker borde ta sig an frågan och inte ge upp debatten till vänstern.

Centerpartiet har en unik chans att i borgerlig opposition forma framtidens allianspolitik. Som ordförande för Centerstudenter vill jag driva på för att Centerpartiet ska ta sig an en liberal reformagenda som vågar mer. Så lägger vi grunden för en starkare allians och valseger 2018.

Alfred Askeljung (C), kandiderar till förbundsordförande för Centerstudenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TandvårdCenterpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev