torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ny sajt stöttar vid distansundervisning

Publicerad: 17 mars 2020, 10:29

”Vi har på kort tid tagit fram en webbplats med samlad kunskap som skolorna kan använda

När skolor nu övergår till distansundervisning får de råd på en ny webbplats och företag erbjuder gratis digitala läromedel.

Ämnen i artikeln:

HälsaCovid-19ItPedagogik

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Samtliga gymnasieskolor och högskolor stängs nu och uppmanas att bedriva sin verksamhet på distans. De erbjuds stöd via den helt nya sajten skolahemma.se, där de som nu måste organisera om sin undervisning hittar pedagogiskt material, checklistor och information från myndigheter.

– Vi påbörjade arbetet i slutet av förra veckan och har på kort tid tagit fram en webbplats med samlad kunskap som skolorna kan använda. Samverkan mellan olika aktörer är avgörande för ett snabbt och effektivt arbete, säger Carl Heath, utbildningsdirektör på det statliga forskningsinstitutet Rise, som upprätthåller webbplatsen.

Rise (Research Institutes of Sweden) samarbetar kring webbplatsen med Skolverket, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Swedish Edtech Industry och Utbildningsradion (UR).

Flera leverantörer av digitala läromedel gjorde redan i förra veckan sina verktyg och plattformar tillgängliga gratis under några månader framöver.

– Vi avsätter stora resurser för att vägleda och hjälpa skolor, säger Oliver Lundgren, vd för Skolon, en samlingsplats för digitala skolverktyg.

Skola hemma

Skolorna uppmanas dock via den nya sajten att utgå från de digitala läromedel de redan använder och de plattformar de redan har för kommunikation och undervisning. De påminns också om att inte bara säkerställa att tekniken fungerar, utan också organisera sig för lärande på distans.

Det nya läget kommer att sätta hård press på skolhuvudmännens it-funktioner, när kraven på support ökar och lärare och elever utifrån ska komma åt alla it-miljöer. Det kan också uppstå problem kring begränsningar i antal licenser och samtidiga användare av vissa program.

Skolors förutsättningar att bedriva undervisning på distans varierar kraftigt, eftersom de kommit olika långt i sin digitala utveckling. Lärarnas riksförbund anser att beslutet att stänga alla gymnasieskolor är nödvändigt, men varnar för att det kommer att innebära svårigheter.

– Det kommer att betyda ett kvalitetstapp för eleverna även om lärarna kommer att göra sitt yttersta för att det här ska fungera, säger förbundets ordförande Åsa Fahlén till TT.

Webbplatsen skolahemma.se kommer efterhand att fyllas på med nytt innehåll.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev