Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Nu satsar vi för att minska förlossningsskadorna

Alltför många kvinnor får bestående skador i samband med förlossningar. Det vill vi sätta stopp för. Därför tar vi nu krafttag för att minska bristningarna och andra förlossningsskadorna genom en riktad satsning i Stockholms läns landsting.

Publicerad: 11 maj 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi har anledning att vända på alla stenar i arbetet med att göra förlossningarna ännu mer trygga, skriver Ella Bohlin.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdStockholmKristdemokraterna

Det såg ut att bli en relativt lugn förlossning. Evelina åkte in som planerat och barnmorskan konstaterade att allt såg normalt ut. Det var först efter flera timmar som personalens röster började låta bekymrade. Efter en lång tid på sjukhuset gick barnets hjärtljud ner och vårdpersonalen beslutade att använda sugklocka. Evelina fick en sfinkterruptur. Med andra ord: Hon sprack från slidan till ändtarmsöppningen. Hon opererades, men skadorna ger fortfarande besvär i hennes vardag och hon har fått göra två ytterligare operationer.

Evelina är tyvärr inte ensam. Förlossningsskador är något som alltför många kvinnor tyvärr tvingas uppleva. Enligt Socialstyrelsens statistik fick 6 procent av förstföderskorna en allvarlig bristning i bäckenbotten i samband med sin förlossning under 2014. I Stockholms läns landsting drabbas 7,6 procent, vilket är mest i landet. Det kan finnas flera orsaker till förlossningsskador, som övervikt, ålder, storleken på barnet, könsstympning eller om personalen använder sugklocka vid förlossningen. För mig är dock en sak klar: Det här är inte okej. Stockholm måste bli bättre på att motverka förlossningsskador. Vi borde vara bäst i landet.

Jag är fast besluten om att komma till rätta med detta och därför tar vi nu krafttag för att minska bristningarna och de andra förlossningsskadorna genom en riktad satsning i Stockholms läns landsting. Vi föreslår att de förebyggande insatserna förstärks med 17,8 miljoner kronor. Med hjälp av de extra resurserna uppdaterar vi det vårdprogram som berör bristningar och ser till att det förs in i vårdens dagliga arbete. Vi kommer också att arbeta med utbildningar för att förebygga och upptäcka skadorna på förlossningsklinikerna bättre än i dag.

Dessutom ska vi förbättra omhändertagandet av dem som drabbas av förlossningsskador. Eftervården och efterkontrollerna på barnmorskemottagningarna ska öka. Vi tänker också förändra modellen för hur landstinget ger pengar till vårdgivarna och följer upp hur vården utförs, för att stimulera till ett bättre arbete för att undvika förlossningsskador.

Satsningen berör hela Stockholms läns förlossningsvård. Förlossningsvården i Stockholm är enligt alla tillgängliga uppgifter till stora delar bra och trygg, med en stor valfrihet för födande kvinnor. Över 92 procent får föda på det sjukhus de har valt i första hand och de som ändå hänvisas vidare får i 98 procent av fallen föda inom Stockholms län. 96 procent är helt nöjda med vården som helhet.

Med detta sagt är det på sin plats för oss att vara ödmjuka. Vi har anledning att vända på alla stenar i arbetet med att göra förlossningarna ännu mer trygga. Vi ser nu i ljuset av de senaste årens erfarenheter exempelvis skäl till att förorda att förlossningarna ska ske på akutsjukhus eller i anslutning till akutsjukhus.

Arbetet med en ännu bättre förlossningsvård tar mycket tid, men vi har stor tilltro till resultaten. Genom den här insatsen för att minska förlossningsskadorna vill vi minska den oro som många blivande föräldrar känner inför att föda barn. Vi vill att så många som möjligt ska kunna få en så positiv upplevelse som möjligt vid den stora händelse som förlossningen innebär. Tryggheten och patientsäkerheten ska på det sättet komma i första rummet när vi fortsätter att utveckla förlossningsvården.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD) Stockholms län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News