Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Nu måste Alliansen ta sitt ansvar för cancervården

Det är oacceptabelt att svårt sjuka får vänta på vård - det kan handla om veckor av väntan på en operation. Nu krävs politiskt ansvar av den styrande landstingsalliansen. Vi Socialdemokrater har krävt ett extra landstingsmöte nästa vecka för att få veta vilka åtgärder som vidtas.

Publicerad: 23 juni 2016, 13:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ett större ekonomiskt ansvar för landstingets ekonomi, fler personalbostäder och en bättre personalpolitik kan inte vänta.


Ämnen i artikeln:

CancerStockholmSocialdemokraternaPersonalbristSjuksköterskor

Flera hundra patienter står i kö för operation efter att ha drabbats av mycket allvarliga tumörsjukdomar. Samtidigt är mer än hälften av alla 42 dygnetruntplatser på Karolinska sjukhuset i Solna stängda. Det drabbar patienterna och deras familjer, och professionen larmar om att det är ett stort medicinskt risktagande som pågår.

Patientsäkerheten är i stor fara. Den främsta orsaken till den akuta situationen är personalbristen. Problemen har funnits under fler år, men nu accelererar köerna och ett totalstopp har införts för nya patienter. Över 15 sjuksköterskor fattas på neurokirurgen och att rekrytera ny personal är nästan omöjligt. För att ha en trygg och säker vård går det inte att ha en så låg bemanning som på neurocentrum på Karolinska Sjukhuset i Solna. Det är oacceptabelt att svårt sjuka får vänta på vård, det kan handla om veckor av väntan på en operation.

Nu krävs politiskt ansvar av den styrande landstingsalliansen. Vi Socialdemokrater i Stockholms läns landsting har krävt ett extra landstingsmöte nästa vecka, i ägarutskottet, för att få veta vilka åtgärder som vidtas kring krisen.

Det stora mänskliga lidandet bland patienterna beror på bristen på personal som i sin tur ytterst beror på dålig hantering av landstingets pengar. Trots god tillväxt i regionen och höga skatteintäkter saknas alltså pengar för en bra vård för alla. När privata vårdgivare, på grund av vårdvalet, får fri tillgång till skattebetalarnas pengar behöver andra vårdgivare, som Karolinska sjukhuset göra tuffa besparingar. Det är en oansvarig hantering av skattebetalarnas pengar. Och det är sjuka personer som drabbas.

För att klara framtidens vård krävs också ett större ansvarstagande i personalfrågor. Landstinget måste få nyutexaminerad sjukvårdspersonal att välja Stockholm läns landsting som sin arbetsgivare. Vi vet att det på grund av bostadsbristen i dag är svårt för yngre personer att efter examen etablera sig på arbetsmarknaden. Detta trots att man kan få ett jobb. Landstinget behöver även kunna rekrytera personal från resten av landet, eller utomlands.

Stockholms läns landsting har i dag inga centralt ägda eller administrerade bostäder, utan verksamheterna får själva ansvara för detta. Vi anser att den politiska ledningen i landstinget inte enbart kan lämna över ansvaret på sjukhusen utan måste se till att det finns personalbostäder, genom att bygga egna bostäder och hyra av andra fastighetsägare. Vi vill öka antalet personalbostäder.

Vi föreslår 60-120 stycken personalbostäder på Karolinska sjukhuset i Huddinge som ett första utbyggnadsprojekt. Detta bör göras i samverkan med kommunen.

Ett större ekonomiskt ansvar för landstingets ekonomi, fler personalbostäder och en bättre personalpolitik kan inte vänta. De sjuka patienterna behöver få vård nu.

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev