Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Nästan alla får vad de begärt i krisstöd

Publicerad: 1 december 2020, 13:16

Räknat i kronor per invånare får Munkfors högst tilldelning med 2 037 kronor per invånare. ”I en mindre kommun blir man väldigt sårbar, och vi var hårt drabbade i våras”, säger Mathias Lindquist, socialdemokratiskt kommunalråd i Munkfors.

Foto: Region Gävleborg

Socialstyrelsen har beslutat hur de 10 miljarderna i statsbidrag för merkostnader till följd av coronapandemin ska fördelas. Regionerna får dela på 6,8 miljarder kronor, resterande 3,2 miljarder fördelas ut på kommunerna.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Det är pengarna från det första av två ansökningstillfällen som betalas ut i december. Statsbidraget ska täcka merkostnader som uppkommit på grund av pandemin. I det ingår allt från smittskyddsåtgärder och skyddsutrustning till informationskampanjer och ombyggnad av lokaler för att kunna vårda smittade.

I genomsnitt har Socialstyrelsen godkänt 91,4 procent av de ansökta pengarna.

Skillnaderna är stora. Mest pengar i kronor räknat får de folktätaste kommunerna och regionerna. Region Stockholm får 2 miljarder, Region Skåne drygt 1 miljard och Västra Götalandsregionen 716 miljoner. Bland kommunerna får Stockholm högst utbetalning med 304 miljoner kronor, Göteborg får 113 miljoner och Malmö 78 miljoner.

Räknat i kronor per invånare får Munkfors högst tilldelning med 2 037 kronor per invånare, Dorotea får 1 343 och Filipstad 1 222.

– I en mindre kommun blir man väldigt sårbar, och vi var hårt drabbade i våras. Att få ersättning för de merkostnader vi haft betyder jättemycket för oss. I första hand handlar det om kostnader för personal och skyddsutrustning, säger Mathias Lindquist, socialdemokratiskt kommunalråd i Munkfors.

Minst per invånare får Vilhelmina med 15 kronor per invånare, Nordmaling får 45 och Lycksele får 62.

Fem kommuner hade inte ansökt om något stöd. Dessa var Gnesta, Hörby, Halmstad, Fagersta och Norberg.

Den 30 november gick ansökningstiden ut för den andra ansökningsomgången. I den kommer ytterligare 10 miljarder att fördelas. Beslut om hur de tilldelas fattas i februari.

– De kostnader som kommuner och regioner fick godkända men som de inte fick ersättning för i första ansökningsomgången har de haft möjlighet att flytta över till andra ansökningsomgången, säger Niklas Eneroth, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Gustav Halth

Researcher & reporter

gh@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev