onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Musik och discokula när unga vaccineras i Örebro

Publicerad: 11 augusti 2021, 09:25

Foto: Privat

För att locka unga att ta sprutan mot covid-19 tog chefen för vaccineringen på Conventum i Örebro till det udda greppet att bjuda på musik och discobelysning. Det blev succé och nu får satsningen en fortsättning.

Ämnen i artikeln:

HälsaVaccinationerUngdomar

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Kristina Ellmén är en av platscheferna på den stora vaccinationsmottagningen på Conventum Arena i Örebro. Redan tidigt i våras började hon tänka på att det kunde behövas något roligt för att locka unga att vaccinera sig mot coronaviruset. När det blev dags att ta emot 16–17-åringar tog hon och kollegorna chansen att prova discoidén.

– Jag tänkte på discobowling, att vi kunde göra något åt det hållet, säger hon.

Ett företag ställde upp med gratis ljud- och ljusanläggning, och en kväll i förra veckan var det dags.

– Det var otroligt uppskattat. Det kom runt 1 000 personer under de fem timmar vi körde discovaccinering. Många av föräldrarna som var med sa att de skulle ha varit mycket mindre nervösa när de själva tog sin spruta om det hade varit på samma sätt då, säger Kristina Ellmén.

Givetvis var ljuset normalt i de 25 vaccinationsbåsen, men lysrören i taket var dämpade för att göra discokulan rättvisa.

– Det var lite som att gå in i en glittrande grotta. Det gav en mysig stämning. Människor har ju inte upplevt sådana här grejer på ett och ett halvt år, de har ju till exempel inte varit på konsert. Så det blev superhäftigt. Och vi hade ingen som svimmade den här kvällen, det är vi ju vana vid annars.

Kristina Ellmér medger att man ”sprang lite i förväg” när hennes idé genomförde i förra veckan. Det fanns då nämligen inget klartecken för den från länets vaccinsamordnare. Men nu är det ordnat, och i nästa vecka är det åter dags för partystämning på Conventum.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev