Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

MP tänker inte förbjuda barnlängtan

För över två år sedan beslutade riksdagen med god majoritet att ensamstående kvinnor ska få rätt till assisterad befruktning. Endast KD och SD var emot. För oss i Miljöpartiet är det mycket glädjande att regeringen äntligen får ta emot utredningen som kan göra förslaget till verklighet.

Publicerad: 21 maj 2014, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


KD har gjort vad de kunnat för att förhala frågan. De har försökt begrava frågan på Socialdepartementet och på andra sätt hindra det beslut som riksdagen har tagit i princip enhälligt. Kristdemokraterna har ännu inte gett upp, utan kommer att ta strid för frågan, som Emma Henriksson skriver i Dagens samhälle (16 maj 2014). Det följer samma mönster som i andra frågor som är viktiga för det moderna Sverige, som äktenskap för samkönade par och insemination för lesbiska par.

Kristdemokraterna är ett konservativt parti med gammaldags föreställningar om att alla familjer består av mamma, pappa och barn. Tack och lov ser Sverige inte längre ut så. I dag är kärnfamiljen ett av flera sätt att bilda familj, och det finns massor av familjekonstellationer där olika vuxna engagerar sig i barnen.

Det finns regnbågsfamiljer och familjer med ensamföräldrar där barnen är minst lika älskade och mår precis lika bra eller dåligt som andra barn. Det som får barn att må dåligt är samhällets värderingar kring olika familjekonstellationer, inte själva familjekonstellationen. Precis den sortens unkna värderingar som KD står för.

Forskning visar att barn till ensamstående föräldrar inte får sämre livschanser än andra barn. Andra faktorer, som social och ekonomisk trygghet, har större betydelse. Viktigast för ett barn är att det är älskat.

Varje kvinna som gör ett ställningstagande att skaffa barn på egen hand tänker förstås igenom det mycket noga. Ofta handlar det också om att se till att nätverk ger stöd. Mormor och morfar kan få nya viktiga roller, vänner i nätverk, nya partners osv. Barnet är garanterat planerat och väldigt efterlängtat.

Medelåldern för förstföderskor stiger och alltfler kvinnor upptäcker dels sent att de vill ha barn, dels att man inte måste avstå från ett liv med barn bara för att man inte har någon partner.

Ensamstående kvinnor har i dag rätt att adoptera barn, men det är få adoptivländer som accepterar ensamstående, och många känner en stark längtan efter att bära och föda ett barn. I dag tvingas dessa kvinnor att betala stora summor för insemination i Danmark eller Finland. Dessa barn finns redan i Sverige. Det går inte att förbjuda barnlängtan.

Kvinnor som väljer assisterad befruktning är inte ensamma i världen. De har ett nätverk runt sig av andra män och kvinnor. Vi diskuterar gärna hur det ekonomiska stödet ska utformas eller hur vi får pappor att engagera sig mer i sina barn. Men för det säger vi inte nej till fler önskade och älskade barn.

Gunvor G Ericson, gruppledare (MP) i riksdagen och jämställdhetspolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev