Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Min doktor: Vi är restriktiva med sjukintyg

En svensk gymnasieskola upplever att det är ett problem att elever får felaktiga sjukintyg genom nätläkare. Självklart vill vi bli uppmärksammade på risker med vår verksamhet så vi kan utreda internt och åtgärda vid behov. Men, just det här problemet ser vi inte riktigt.

Publicerad: 28 mars 2018, 09:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi är alltid restriktiva med läkarintyg och sjukskrivning och har videomöte som krav för sjukskrivning, skriver Henrik Kangro medicinskt ansvarig läkare på Min Doktor

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

NätläkarePrimärvårdElever

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.

Som digital vårdgivare utmanar vi ett system som är känt för att vara hierarkiskt och traditionellt och det är både rimligt och nödvändigt att vi blir ifrågasatta eftersom det handlar om både hälsa och samhällsekonomi. Det krävs ett extra försiktigt och etiskt/moraliskt förhållningssätt när nya modeller implementeras i vården och här måste vi alla hjälpas åt att snabbt identifiera avarter.

SVT rapporterade nyligen att Nacka Gymnasium upplever ett växande problem med elever som ordnar felaktiga sjukintyg via nätläkare.

När SVT ställde frågan om sjukintyg till gymnasieelever i en telefonintervju med oss förra veckan blev vi förvånade – vi jobbar kontinuerligt med uppföljningar på ”riskområden” och senast vi tittade på sjukskrivningar hade vi mycket låga siffror generellt. Så vi undersökte genast saken och kunde konstatera följande:

■ Våra läkare har hanterat 9 000 patienter i åldrarna 16–19 år sedan maj 2017. 
■ De skrev under den perioden 42 läkarintyg och 27 sjukintyg till patienter i åldern 18–19 år. 
■ De skrev 14 läkarintyg till patienter i åldern 16–17 år samma period, men patienter under 18 år kan inte logga in hos oss själva utan då är det föräldern loggar in och söker vård – och eventuella intyg – för barnets räkning. Det innebär att vi skrivit intyg till 0,9 procent av patienterna i åldern 16-19 år.

Det är lite begreppsförvirring och därför väljer vi att ta med både läkarintyg, till exempel ett intyg om att man inte kan åka på semester eller springa ett lopp på grund av en skada och sjukskrivning, där läkare bedömer arbetsförmågan. Förstadagsintyg är en sjukskrivning i de fall arbetsgivaren av speciella skäl kräver det redan från första dagen.

Det finns alltid utrymme till förbättring men vi har alltså inte märkt av just detta som ett problem – kanske för att vi inte marknadsför intyg som möjlig sökorsak och för att vi har tydliga riktlinjer internt för läkarna – vi är alltid restriktiva med läkarintyg och sjukskrivning. Vi har videomöte som krav för sjukskrivning. Vi har ingen uttalad maxtid då det kan bli kontraproduktivt till exempel vid vissa sjukskrivningar kring psykisk ohälsa, men praxis i tjänsten är max 14 dagars sjukskrivning oavsett ålder.

Vi har nu uppmärksammat våra behandlare på den här frågan och bett dem vara extra vaksamma. Alla som jobbar i vården vet också att alla konsultationer med läkare, oavsett hur mötet sker, fysiskt eller digitalt, innebär en liten risk för att läkaren ska bli lurad av patienten. På Min Doktor försöker vi bygga den säkraste tjänsten som går. Men visst blir även vi lurade ibland och det blir fel precis som i fysisk vård. Vi jobbar hårt för att kartlägga, identifiera och motverka bedrägeri och missbruk av vår vård, och vi vidareutvecklar tjänsten hela tiden. Att vara så digitala som vi är är till stor hjälp, då till exempel systemet kan varna läkaren för olika patientbeteenden.

Vi är måna om att vara transparenta och övertydliga med hur just vi arbetar, för att minska rädsla, generalisering av “nätläkare” och spridning av direkta felaktigheter. Det vore till stor nytta om andra vårdgivare är lika transparenta som vi och om vi i media kunde jämföras med fysisk vård istället för att hängas ut som enskilt fenomen – det försvårar för mottagaren av informationen att göra sin egen bedömning av situationen.

Vi för gärna en konstruktiv dialog med andra vårdgivare om detta och andra problem som vi alla upplever i all typ av vård, och som vi alla behöver hjälpas åt att lösa.

Henrik Kangro, Specialist i Internmedicin och Hematologi, medicinskt ansvarig läkare på Min Doktor

Staffan Jannesson-Billing, Specialist i Gynekologi och Obstetrik, biträdande verksamhetschef på Min Doktor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev