Sjukvård
Miljöpartiets politik ökar sjukfrånvaron
Det är fel av Miljöpartiet att längta tillbaka till en situation där svenskar var Europas mest sjukskrivna folk. Det är fel mot den enskilde som inte ges stöd och uppmuntran att komma tillbaka till arbete, och det tränger undan satsningar på välfärd och offentliga investeringar, replikerar Gunnar Axén.
Publicerad: 10 januari 2014, 04:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Fem år efter Alliansens sjukförsäkringsreform ser vi tydliga resultat. Den långa sjukfrånvaron, som vållade störst risk för livslångt utanförskap, är i dag mycket lägre. I dag är en kvarts miljon färre människor sjukskrivna eller förtidspensionerade jämfört med 2006.
Den totala sjukfrånvaron mäts med det så kallade ”ohälsotalet”. Det har minskat kraftigt mellan 2008 och 2013, från 36 till 27 dagar. Det är alltså felaktigt att påstå att sjukfrånvaron inte har minskat, som riksdagsledamoten Gunvor G Ericson (MP) gör i sin artikel i Dagens Samhälle 13 december.
Den minskade sjukfrånvaron har lett till att försäkringsbolaget AFA har kunnat återbetala premier till kommuner och landsting på sammanlagt 28,4 miljarder kronor sedan 2009. Bara under 2013 återbetalades cirka 8 miljarder kronor. Det är resurser som frigjorts tack vare en lägre sjukfrånvaro och som direkt kan satsas på välfärdens kärna såsom skola, hälso- och sjukvård eller äldreomsorg. De så kallade korta sjukskrivningarna – under 6 månader – ökar nu från de historiskt låga nivåerna. Det allvarligt och det pågår ett analysarbete för att öka kunskapen om hur ökningen ska motverkas. Att i detta läge avveckla flera viktiga verktyg för att hålla nere sjukskrivningarna – såsom sjukskrivningsmiljarden och rehabiliteringsgarantin – är obegripligt. Ändå är det precis vad Miljöpartiet föreslår.
Sjukskrivningsmiljarden stödjer hälso- och sjukvården att utveckla sjukskrivningsprocessen. Villkoren justeras kontinuerligt för att ge ännu bättre resultat. Inför 2014 innefattar stimulansmedlen bland annat att arbetet runt sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ska utvecklas. Rehabiliteringsgarantin innebär att människor som är sjukskrivna eller riskerar att bli sjukskrivna på grund av sjukdomar i rörelseorganen eller lättare psykiska sjukdomar tidigt erbjuds evidensbaserad medicinsk behandling. Totalt satsas närmare en miljard kronor på detta arbete.
Miljöpartiet föreslår inte bara att skrota dessa verktyg. Vad Gunvor G Ericson inte berättar är att de i riksdagen samtidigt föreslår dels höjda ersättningar i sjukförsäkringen och dels att slopa tidsgränserna i sjukförsäkringen. All erfarenhet säger att det skulle öka sjukfrånvaron. Alla varningsklockor ringer av en sådan politik.
Gunnar Axén, riksdagsledamot (M), ordförande Socialförsäkringsutskottet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.