Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Mest läst 2017: Lova att låta vården kosta pengar!

Publicerad: 30 december 2017, 09:07

Jona Elings Knutsson är dubbel mästare 2017! Hennes krönika häromveckan var värsta raketen, men innan Elings Knutsson började skriva krönikor för DS skrev hon faktiskt den andra mest lästa debattartikeln i år – med ett antal syrliga förslag tänkta att komplettera den studiecirkel i bilförlossning som lanserades efter att BB i Sollefteå stängt.


Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

– Vad tycker du, har kurvan gått uppåt eller nedåt för förlossningsvården sedan dess?

Runt om i landet ordnades under sommaren demonstrationer för en bättre förlossningsvård genom brukarorganisationen Födelsevrålet. Regeringen beslöt i september att skjuta till en miljard till förlossningsvården. Men Sveriges Kvinnolobby menar att satsningen missar målet. De menar att pengarna borde lagts på att öka personaltätheten, i stället för på kortsiktiga satsningar och utbildningar, och de eftersöker starkare styrning av pengarna. I Sollefteå har invånarna ockuperat sitt stängda BB i snart ett år. I en debattartikel i SvD undertecknad av en rad överläkare manas till reson och vi påmindes om att svensk förlossningsvård har resultat i världsklass, kris eller ej.

– Bland dina förslag fanns en kurs i pungbråck, tänkt att lära ut hur man enkelt kan trycka tillbaka tarmen, eller en youtube-tutorial som ger grunderna för hur man reponerar en bruten handled. Var du inte orolig att någon sparsam landstingspolitiker skulle ta förslagen på allvar?

Jo, och vissa som läste min text menade att det minsann inte är någon större konst att trycka in tarmen genom bråckporten själv. Kanske är detta framtidens melodi. “Sjukvård har ett osunt beroende av läkarna”, sa nämligen nyligen Anders Ekholm från Institutet för framtidsstudier. Han menade förvisso att digital vård är lösningen. Hur nära vi är digitala förlossningar eller digitalt anlagda gipsskenor på benbrott återstår att se.

– Är något av det där möjligt att lära sig för en lekman, egentligen?

Kvinnor föder barn utan tillgång till sjukvård i många delar av världen. I många fall går det utmärkt. Men 800 kvinnor dör varje dag i samband med graviditet och förlossning, så det är ett risktagande. Vi förlorar nästan ett helt Göteborg i onödan år efter år. Förra året gjordes 363 anmälningar inom förlossningsvård och gynekologi till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och det tror jag står för att befolkningen förväntar sig en utomordentligt god kvinnosjukvård.

– Om du fick bestämma en makthavares nyårslöfte, vem skulle lova vad?

“Jag sjukvårdspolitiker lovar härmed att alltid lyssna till personalen i första, andra och tredje hand och först därefter till konsulter. Jag lovar att låta vården kosta pengar i stället för att ständigt göra desperata omorganiseringar med förhoppning att få vården att fungera trots ständigt krympande resurser.”

– Nu går vi snart in i ett valår. Vad borde vi debattera mer och vad är du trött på att käbbla om?

Vi borde debattera hur vi alla kan samarbeta bättre och stärka gemenskapen mellan människor. Vårt land är så rikt att vi kan unna oss framtidsoptimism och visioner.

Sanna Rayman

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev