onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Mer måste göras mot sjuksköterskebristen

Vår utgångspunkt är att vända på alla stenar för att möta bristen på sjuksköterskor, skapa bättre karriärmöjligheter och därmed en bättre arbetsmiljö för sjukvårdens medarbetare, skriver företrädare för Moderaterna i Stockholms läns landsting.

Publicerad: 17 maj 2018, 12:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bristen på sjuksköterskor är ett nationellt problem. Foto: Phovoir/Colourbox


Ämnen i artikeln:

KommunalHälsaSjuksköterskorArbetsmiljö

Slutreplik. Vi delar Kommunal och Vårdförbundets i Stockholms bedömning om att ett snabbspår ensamt inte skulle lösa sjuksköterskebristen, varken i Stockholms läns landsting eller i Sverige. Vi delar också åsikten om att det behövs flertalet åtgärder, som bättre arbetsmiljö, löneutveckling och hållbara scheman. Vi tror dock att ett snabbspår kan vara ett av verktygen och en möjlighet för erfarna undersköterskor med breda kunskaper om sjukvården att snabbare kunna ta nästa steg i arbetslivet.

Vi tycker att politikens roll är att våga tänka nytt och komma med lösningar på de samhällsutmaningar vi står inför. Bristen på sjuksköterskor är ett nationellt problem som går ut över alla landsting. Här behövs flera och breda åtgärder, både från landstingen – men också från regeringen.

Vårt förslag på ett snabbspår kommer från våra möten med medarbetare i sjukvården som önskar ett sådant. Det är både sjuksköterskor och undersköterskor som fört fram att det borde finnas en möjlighet att snabbare vidareutbilda sig till sjuksköterska om du är en erfaren undersköterska.

Sjuksköterskor och undersköterskor är helt centrala i sjukvården tillsammans med övriga yrkesgrupper såsom läkare, arbets- och fysioterapeuter samt biomedicinska analytiker. Förslaget om snabbspår som vi vill utreda ska därför inte ses som ett förminskade av vare sig sjuksköterskors eller undersköterskors kompetens. Det ska i stället ses som ett av flera lösningsorienterade förslag som både kan bidra till att öka antalet sjuksköterskor och till undersköterskors karriärutveckling.

Gunilla George och Jessica P Klemetsson sätter fingret på vad som behövs inom sjukvården. I Stockholms läns landsting har genomfört flera olika åtgärder för att på både kort och lång sikt säkra kompetensförsörjningen av framförallt sjuksköterskor och undersköterskor i akut- och slutenvården.

Bland annat har två kompetensstegar tagits fram för sjuksköterskor respektive undersköterskor. Syftet med kompetensstegarna är att tydliggöra ansvar, erfarenhet och utbildning i de olika rollbeskrivningar som utgör de olika stegen. I likhet med läkarna behöver även andra grupper i sjukvården en tydlig karriärväg som åtföljs av en god livslöneutveckling.

Det har också tecknats en ny arbetstidsmodell mellan Stockholms läns landsting och Vårdförbundet Stockholm. Arbetstidsmodellen premierar arbete under kväll, natt och helg. Den högre värderade tiden kan sedan tas ut i mer lön eller ledighet samt extra pensionsavsättning. Vårdförbundets medarbetare som omfattas av avtalet får också drygt en veckas extra ledighet per år. Landstinget för också diskussioner med Svenska Kommunalarbetareförbundet om en liknande modell för deras yrkesgrupper.

Efter att ha lyssnat in synpunkter från Vårdförbundet, Kommunal och Svensk sjuksköterskeförening har vi förstått att åsikterna går isär om förslaget om ett snabbspår. För oss handlar det i ett första skede om att utreda ett förslag som hade kunnat fungera. Vår utgångspunkt är att vända på alla stenar för att möta bristen på sjuksköterskor, skapa bättre karriärmöjligheter och därmed en bättre arbetsmiljö för sjukvårdens medarbetare.

Irene Svenonius, finanslandstingsråd Stockholms läns landsting (M)

Peter Carpelan, personallandstingsråd Stockholms läns landsting (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev